Krizovou mapu Česka otestovali hasiči i studenti z Karlovarského kraje

1. říjen 2013

Unikátní projekt České televize si během pondělního cvičení s názvem „Populex“ vyzkoušeli hasiči a studenti z celého Karlovarského kraje. Cílem bylo prověřit odolnost krizové mapy při nasimulovaných mimořádných událostech.

Krizová mapa shromažďuje informace o velkých živelných katastrofách. Česká televize by měla mapu spouštět vždy, pokud nějaká taková událost nastane. Nahlížet do mapy může na internetu kdokoliv. Mapa ovšem není aktivní v době, kdy nehrozí žádná kalamita.

Pro účely cvičení byla mapa v pondělí spuštěna. V první fázi bylo nutné do mapy zadat určité množství událostí. Společně s hasiči tak cvičili i studenti ze středních škol z Chebu, Sokolova, Karlových Varů a Ostrova, kteří pod dohledem hasičů posílali hlášení o aktuálním dění v kraji. Do mapy tak zapisovali stoupající hladiny řek, sesuvy půdy, zatopené silnice, evakuované tábory či celé obce. Zároveň ale zadávali i velké požáry a další události. Než se událost na mapě na internetu objeví, musí se ověřit a vyhodnotit.

Studenti během dvou hodin zadali téměř 500 událostí. Ty, které se nakonec v mapě objevily, následně začaly řešit svolané krizové štáby na obcích s rozšířenou působností v Chebu, Sokolově, Karlových Varech a Ostrově. Zároveň zasedal krizový štáb Hasičského záchranného sboru, který ve spolupráci s krizovými štáby na obcích a krizovým štábem Karlovarského kraje zkoušel činnost při podobných katastrofách. Štáby si musely poradit především s různými evakuacemi, ale i s železniční nehodou po sesuvu půdy či zaplavenými trafostanicemi.

Společně s hasiči a pracovníky krizových štábů se cvičení zúčastnili také zástupci neziskových organizací, jako je Adra, Člověk v tísni, Český červený kříž a Farní charita z Karlových Varů. Ti řešili například požadavky na zajištění dobrovolníků pro úklid po povodni nebo zajištění humanitární pomoci.

Tento projekt v žádném případě nenahrazuje tísňové linky. Pokud by někdo měl problém a potřeboval by pomoc, musí volat na tísňová volání. Údaje z krizové mapy slouží k informovanosti o celkové situaci v určité oblasti. Do hlášení je možné vložit fotografie z místa události či krátké video. Mapa tak může sloužit jako varování, kam by se například při povodních nemělo jezdit, ale i pro zjištění, zda například někdo neshání dobrovolníky pro úklid po záplavách a podobně.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio