Kino Čas v Karlových Varech je uzavřené, provozovatel je v dluzích

9. říjen 2013

Nejvíce navštěvované a oblíbené kino Čas v Karlových Varech je zavřené. A to až do odvolání. František Grebeň, který má prostory od města pronajaté, se dostal do finančních problémů. Kvůli dluhům, v tuto chvíli, už nefunguje vůbec nic a nezbývá tak najít nového provozovatele kina. Město ho chce vybrat co nejdříve.

„Právě koukám jak blázen. Myslel jsem, že mají nějakou poruchu nebo něco takového. Manželka bude zklamaná, nedá se nic dělat. Když by to měli zavřít, byla by to strašná nevýhoda,“ říká pan Karel z Karlových Varů, který neúspěšně otevíral dveře kina a nevěřícně četl: Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ ZAVŘENO.

Uzavřené zůstane kino Čas asi dost dlouho. Provozovatel František Grebeň totiž chce odstoupit od smlouvy o pronájmu. Na provoz kina už nemá peníze. Údajně dluží i svým zaměstnancům výplatu za měsíc srpen. Do bezvýchodné situace se prý dostal hlavně kvůli velkému poklesu diváků a také vysokým cenám za zapůjčení filmů.

„Nám za poslední dva roky poklesla návštěvnost zhruba o 20 tisíc návštěvníků, což jsou pro nás několikamilionové tržby ročně. Další věc je ekonomická situace obyvatelstva, krize, zvýšení vstupného distributorem a v neposlední řadě opravdu mizerná filmová nabídka,“ vypočítává Grebeň.

Bez podpory města kino v současné době fungovat nemůže. Podle Františka Grebeně je sláva kin už dávno pryč. Možná ještě větší města se s problémem poprat dokážou, ty menší už moc ne. A pronájem je to nejhorší řešení. Čas uzavřel i proto, aby dluhy nadále nerostly.

Jak uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá, dlužné částky jsou už ale dost vysoké: „Dlužná částka ve vztahu k městu Karlovy Vary činí zhruba 53 tisíc korun, což jsou dva měsíční nájmy za kino Čas. Podle našich informací jsou řádově ve statisících dluhy vůči distribučním společnostem a například zhruba 160 tisíc dělá dluh za dodávku tepla.“

Přesto je ale možné, že nakonec město dluh provozovateli kina Čas odpustí. „Je možné, že proběhne jakýsi zápočet, protože stávající nájemce provedl určité technické zhodnocení kina Čas. Ten dluh vůči městu může být započten právě v souvislosti s těmi technickými úpravami,“ připouští Kyselá.

Kino Čas v Karlových Varech

Jednou s distribučních společností je firma Falcon. Zapůjčení filmů většinou funguje tak, že provozovatelé za snímky platí 50 až 60 procent z vybrané sumy ze vstupného. Některé společnosti si dokonce určují i výši vstupenek. Podle ředitele Falconu Jana Bradáče dluží František Grebeň několik set tisíc korun. „Provozovatel kina Čas v Karlových Varech přesáhl svou dlužnou částkou na poplatcích za licence k filmům, které jsme mu zapůjčili za období srpen a září 2013, částku převyšující čtvrt milionu korun,“ vypočítává ředitel Falconu Bradáč.

Do úzkých se dostalo i další kino Drahomíra, které František Grebeň také provozoval. Pokud by i to zůstalo zavřené, byly by Karlovy Vary jako krajské město bez biografu. Naštěstí se se kina Drahomíra ujali filmoví nadšenci v čele s Daliborem Chumem. „Zde pracuji už devátým rokem v kavárně a starám se o kulturní akce. Samozřejmě mám vztah i ke kinu, a tak mi bylo líto to uzavřít,“ dodává Chum.

Lidé, kteří si zakoupili vstupenky na nějaký z filmů do kina Čas, je můžou vrátit v městském infocentru.


Váš názor nám můžete sdělit na našem facebooku.

Spustit audio