Hejtman Novotný předal šek na půl milionu pro Lázně Kyselka

24. říjen 2013

Zástupci obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka převzali na krajském úřadě z rukou hejtmana Josefa Novotného šek na půl milionu korun. Peníze se využijí na vyklízení a zabezpečovací práce Jindřichova a Švýcarského dvora, budovy Vilemínka a přilehlých prostor.

Karlovarský kraj jednal od roku 2009 se zástupci ministerstva kultury, vedením obce i s projektanty o tom, jak by bylo možné lázně v Kyselce zachránit. Se společností Lázně Kyselka spolupracuje kraj od jejího založení. Od té doby se už v lázních podařilo provést stabilizaci osmi objektů a vyčištění areálu. „Byl jsem se v Kyselce podívat, pokrok v pracích na úpravě areálu i v sanaci budov je nepřehlédnutelný. Proto bychom rádi vložili podobnou částku do opravy lázní i v příštím roce,“ uvedl hejtman.

Společnost získala celkem 20 milionů od firmy Karlovarské minerální vody, dotaci ve výši 925 tisíc korun jí pak poskytlo ministerstvo kultury. „Pro mě je takřka symbolické, že finanční podpora od Karlovarského kraje přišla v době ročního výročí založení naší obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka. Za tu dobu jsme kompletně vyklidili Mattoniho vilu, odstranili jsme zborcené stropní konstrukce. V Ottově pavilonu bylo zapotřebí vyčistit drenáže a odvést podzemní vodu, mění se krovy na správní budově, v případě objektu Vilemínka bylo nutné odbahnění budovy, pracuje se na zastřešení,“ uvedl předseda správní rady Vladimír Lažanský.

Stavební ruch neutichne v Kyselce ani v roce 2014

V příštím roce společnost plánuje pokračování prací. Prioritou bude vyztužení a zpevnění konstrukce Mattoniho vily a její zastřešení. „Rádi bychom pokračovali v obnově Ottova pavilonu, chceme také nechat vytvořit kopii kopule budovy Vilemínky. Na tyto projekty jsme podali žádosti o dotaci ministerstvo kultury, půjde o třikrát 1,5 milionu korun,“ upřesnil ředitel obecně prospěšné společnosti Miroslav Perout. Společnost se přitom snaží opatrně přebírat nalezené části stavebních prvků, aby bylo podle čeho zpracovat kopie. „Tím, že si tyto práce zajišťujeme sami, daří se nám lépe chápat dobové i architektonické souvislosti. Jde až o téměř archeologické čištění,“ popsal Vladimír Lažanský.

Zástupci společnosti Lázně Kyselka také stále rozvíjejí představu o budoucím využití lázní. Počítá se s tím, že by se Mattoniho vila stala zámečkem, který by si mohli prohlédnout turisté a návštěvníci Kyselky. V plánu je i zbudování původní kolonády, vznik ubytovacích prostor, restaurace nebo místo pro muzejní expozici.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio