Památky v Karlovarském kraji letos navštívilo přes 70 tisíc lidí

1. listopad 2013

Památky, které v Karlovarském kraji spravuje Národní památkový ústav, se v letošním roce těšily velkému zájmu veřejnosti. Jejich branami prošlo přes 73 400 návštěvníků. Ačkoliv je hlavní sezóna již u konce, památky budou otevřené až do konce roku.

I přes vysoký počet návštěvníků však došlo k meziročnímu poklesu návštěvnosti o 10 procent. Hlavní příčinou byla především dlouhá zima, která neumožnila otevřít památkové objekty včas. Tropické počasí v prázdninových měsících návštěvám památek také příliš nepřálo, stejně tak jako prudké ochlazení a vytrvalé deště v průběhu září.

Některé z památek však zaznamenaly mírné navýšení počtu příchozích návštěvníků. Mezi ně patří například zámek ve Valči. I přesto, že zámecká budova prochází v současné době rekonstrukcí, interiéry zámku doposud navštívilo téměř 2 600 lidí.

Ačkoliv je hlavní sezóna u svého konce, návštěvníci památek se mohou těšit na celou řadu akcí. V Bečově tento týden probíhají mimořádné prohlídky pro veřejnost. V listopadu se pak děti mohou těšit na Lampionovou slavnost. V závěru roku se v zámeckém kostele ve Valči uskuteční adventní koncert komorního pěveckého sboru ze Žlutic Rosa Coeli. Bližší informace naleznete na internetových stránkách jednotlivých památkových objektů.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio