Krajská správa a údržba silnic připravila projekty za stovky milionů korun

12. listopad 2013

Šest projektů za zhruba 1,34 miliardy korun by chtěla s využitím evropských dotací uskutečnit Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje. Žádat o dotace z Regionálního operačního programu Severozápad na silniční stavby i rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy může od počátku tohoto měsíce.

Do jednotlivých výzev ROP Severozápad má Krajská správa a údržba silnic zpracováno 6 ucelených projektů. Jedním z nich je plánovaný jihovýchodní obchvat Chebu, který má odvést především nákladní dopravu z centra města a usnadnit řidičům plynulé spojení se sousedním Německem. Vybudování obchvatu by mělo přijít na 390 milionů korun.

Na asi 435 milionů korun přijde modernizace silniční sítě v Hroznětíně u Ostrova. Silničáři však počítají také s druhou etapou rekonstrukce silnice v úseku Merklín – Pstruží za 78 milionů nebo s modernizací tří úseků silnice z Nejdku do Perninku za 120 milionů korun.

Další dva projekty se soustředí na celý soubor stavebních akcí. „V případě prvního projektu se jedná především o rekonstrukci mostů, stavbu opěrných zdí, o statické zajištění některých úseků silnic,“ upřesnil Petr Šťovíček, technický náměstek Krajské správy a údržby silnic. Plánuje se dokončení stavby opěrných zdí v úseku Boučí – Oloví nebo z Lokte směrem na Hory, rekonstrukcí by měl projít most v Děpoltovicích nebo most u kláštera v Teplé. Náklady na stavby se budou pohybovat okolo 170 milionů korun.

Druhý souborný projekt řeší modernizaci ucelených silničních tahů za 145 milionů korun. „Půjde o rekonstrukci průtahu obcí Loučky, o modernizaci úseku mezi Žluticemi a Chyší nebo o pokračování rekonstrukce silnice z Aše do Hranic. Obnoví se také další část silnice z Aše do Hranic,“ doplnil Šťovíček. Menší stavby by chtěli silničáři zrealizovat už v příštím roce, největší stavební akce by měly být dokončeny na podzim roku 2015.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio