Nové Sedlo na Sokolovsku ztrácí jednu ze svých dominant

29. listopad 2013

Bagry tady demolují bývalou správní budovu místní sklárny starou 110 let. Historický objekt novosedelské sklárny byl postaven na začátku 20.století. Kromě bytů a kanceláří se do budovy posléze nastěhovaly i obchody. Areál se stal přirozeným centrem hornického města.

Za bývalého režimu ale do oprav objektu nikdo výrazně neinvestoval. Po roce 1989 areál pod novým vlastníkem zchátral, postupně ho vykradli zloději a následně se stal útočištěm bezdomovců. Vedení města o vilový dům usilovalo přes 10 let. Chtělo ho přestavět na radnici. Ke koupi ale došlo až před třemi roky. To už se ale stavba
dostala do nevratného havarijního stavu.

Paní Květa Schubertová situaci komentuje těmito slovy: „Já jsem koukala z domu kde bydlím, jak demolice začala. A byla jsem hodně překvapená. Ještě nedávno v místních novinách psali, že chtějí budovu zachránit. Oprava by se už ale asi nevyplatila“.

Demolici objektu objednal současný vlastník. Za výhodných podmínek ji zajišťují odborníci ze Sokolovské uhelné. Historickou dominantu města by v budoucnu mohl nahradit dům s pečovatelskou službou.

„Zabývali jsme se myšlenkou vybudovat dům s pečovatelskou službou, který by splňoval potřebné normy. To znamená, jak pro pacienty, kteří jsou soběstační, tak pro pacienty, kteří jsou upoutáni na lůžko“, vysvětluje záměr starosta Nového Sedla Martin Loukota.

Projekt domu s pečovatelskou službou chce radnice zajistit za pomoci finančních dotací. Než dojde ke stavbě, bude prázdné místo upraveno na park.

autor: zdt
Spustit audio