Chebskou nemocnici čeká rozsáhlá rekonstrukce

5. prosinec 2013

Dostavba moderního pavilonu s novými operačními sály a příprava rekonstrukce onkologického oddělení za 359 milionů korun čeká do roku 2019 nemocnici v Chebu. Podle hejtmana Josefa Novotného by financování rekonstrukce měl zajistit Karlovarský kraj.

„Budeme samozřejmě hledat možnosti, jak získat dotace z Evropské unie. Podporu také slíbilo město Cheb, a to až do výše 40 milionů korun,“ uvedl Josef Novotný s tím, že celý záměr byl projednán s primáři jednotlivých oddělení.

Přestavba pomůže při zachování onkologie v Chebu, která měla smlouvy s pojišťovnami jen do roku 2015. Pak mělo oddělení zaniknout, nebo se přestěhovat do Karlových Varů. Protože se plánuje také pořízení nového lineárního urychlovače, situace se změnila a kraj jen čeká na oficiální potvrzení, že se s chebskou onkologií počítá i nadále.

Karlovarský kraj připravil základní koncepci a přibližné výdaje na jednotlivé roky. "Zatím není rozhodnuto, zda budou v nemocnici tři nebo čtyři operační sály a jak to bude s kuchyní. Chceme vytvořit systém, který by řešil stravování jak pro nemocnici, tak i naše sociální zařízení v Chebu a okolí," vysvětlil náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

V příštím roce by kraj měl dát asi 10 milionů na projektovou přípravu rekonstrukce areálu nemocnice, v roce 2015 by na práce mělo jít už 40 milionů. S největším objemem investic, zhruba 132 milionů korun, se počítá v roce 2015.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio