Hasiči, policisté i dozorci nabídli v Sokolově svoji kostní dřeň

22. leden 2014

Na 75 hasičů, policistů a pracovníků vězeňské služby v Karlovarském kraji se rozhodlo vstoupit do registru dárců kostní dřeně. Jde o součást projektu nazvaného Buď IN v registru. Akce je první svého druhu v celé České republice. Improvizovaná odběrná místnost vznikla v Hornickém domě v Sokolově.

Chtěla jsem to udělat proto, abych někomu pomohla. Můžu pomoct člověkovi, který to potřebuje: takové odpovědi zněly na otázku, proč se záchranáři i dozorci vězeňské služby rozhodli do registru vstoupit. Vhodný dárce je mladý dárce. Odběr byl proto určený jen pro dobrovolníky od 18 do 35 let.

Nejdříve je čekalo vyplnění dotazníku a pak následoval odběr krve. Vzorky slouží k vyhledávání vhodného dárce kostní dřeně. Posuzuje se při tom deset hlavních znaků bílých krvinek.

„Čím více je dárců krvetvorných buněk v registru, tím větší je šance pro nemocné, že najdou svého dárce,“ vysvětluje Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně Fakultní nemocnice v Plzni.

Nápad vzešel od primářky transfúzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzany Fialové. „Původně jsem oslovila pana Kubise z místní městské policie v domnění, že uděláme společný projekt, kde se sejde maximálně 30 lidí. A on se toho hned chytil, že vlastně během týdne svolal všechny vedoucí těch dalších složek. Takže jsme se sešli u nás na transfúzním oddělení a tam jsme vymysleli heslo, plakát i odznak. Takže to šlo velice rychle a ta logistika byla úžasná,“ popisuje celý projekt Fialová.

Mezi dobrovolníky byl také sedmadvacetiletý hasič Jiří Singer, který přišel i se svojí ženou. „My jsme chtěli sami jet do Plzně nebo do Prahy a když se naskytla taková báječná příležitost, tak jsme jí hned využili,“ říká Singer. „Máme rodinu, takže kdybychom se ocitli v téhle situaci, byli bychom rádi, kdyby nám někdo pomohl. Takže nebyl vůbec důvod váhat,“ dodává jeho žena.

„Nás oslovili ve věznici a protože jsme měli kdysi problémy v rodině a máme i teď. Můj vlastní otec zemřel na rakovinu a mám nevlastního otce, který má taky problémy s rakovinou. Třeba mohu pomoct někomu jinému, aby neměl takové problémy a dal mu další šanci,“ vysvětluje Jiří Chmelíček z Vězeňské služby, proč se také rozhodl darovat krev a popřípadě se zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Jeden ze záchranářů už darováním život zachránil

Dobrovolný hasič v karlovarské Staré Roli Martin Vosecký už má zkušenost s dárcovstvím kostní dřeně. V roce 2002 se rozhodl vstoupit do registru. Také chtěl pomoci druhým a o dva roky později v září se mu jeho přání vyplnilo. Tehdy pětiletá holčička Bára měla leukémii. Od chvíle, kdy jí lékaři nemoc diagnostikovali, jí zbývaly pouhé tři měsíce života. Martin Vosecký ji darováním kostní dřeně daroval druhý život. „Paní doktorka mi zavolala, jestli jsem ještě ochoten jít. Tak jsem řekl, že ano a jel jsem do Plzně a bylo,“ popsal sled událostí Vosecký.

Odběr kostní dřeně trval 5 hodin a žádnou velkou bolest Martin necítil. S Bárou se nakonec Martin setkal. Bylo to ale až zhruba po šesti letech od darování kostní dřeně. „Pozdravili jsme se. Zeptal jsem se, jak se má. Ona tam přišla i s maminkou. Dostal jsem od ní fotku vypálenou do skla. Děkovala mi ona, i její maminka a celá rodina. Byl to takový velice pěkný pocit,“ dodal dobrovolný hasič Martin Vosecký.

Spustit audio