Města a obce v Karlovarském kraji dostanou miliardovou dotaci z EU

24. březen 2014

Podporu ve výši dosahující téměř miliardy korun dostanou malá a střední města Karlovarského a Ústeckého kraje, která podala své žádosti o dotace do Regionálního operačního programu Severozápad. Udělení dotací schválil Výbor Regionální rady.

Celkem 32 nejlépe bodově ohodnocených projektů má dotaci jistou, dalších 8 projektů by získalo podporu v případě, že bude krácen nebo vyřazen některý z úspěšnějších projektů.

S příspěvkem z Evropské unie tak může počítat například město Aš, které bude revitalizovat budovu městského úřadu, Goethovo náměstí nebo sportoviště v Hlávkově ulici.

Ostrov vybuduje nový skatepark nebo zrevitalizuje lokalitu „Kopec“, ostrovská nemocnice se zaměří na lůžkovou část psychiatrického výzkumu a rehabilitaci. Dotaci využijí ale také Kraslice, Mariánské Lázně nebo Cheb.

Nejúspěšnějším žadatelem v Karlovarském kraji se stal Sokolov. Ten dostane celkem 185 milionů korun na šest projektů. Město zrekonstruuje koupaliště nebo lávku a mosty přes Lobezský potok, dále opraví areál Baníku a zrekonstruuje nebo vybuduje nová hřiště.

Výbor Regionální rady také rozhodl o podpoře projektů dopravní obslužnosti regionu. Zde by měly dotace získat projekty budování cyklostezek v Ústeckém kraji, a to jak projekty podané nově, tak i projekty již realizované, které však musely projít novým systémem hodnocení ROP Severozápad.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio