Areál Lokomotivy v Chebu projde zásadní proměnou

11. duben 2014

Rozsáhlý sportovní areál Lokomotivy, který město převzalo od tělovýchovné jednoty v polovině loňského roku, by měl projít celkovou revitalizací. Areál ze 70. let minulého století dožívá a potřebuje zásadní rekonstrukci. Město si nechalo od ateliéru specializujícího se na návrhy sportovních staveb zpracovat studii, jak by jeho nová podoba měla vypadat.

„Areál chceme maximálně dispozičně využít a přizpůsobit potřebám sportovců, respektive klubů a oddílů, které zde působí. Například fotbalisté Hvězdy se především s ohledem na velké množství žákovských týmů potýkají s akutním nedostatkem tréninkových ploch. Dalším příkladem je také družstvo kuželkářů, které musí kvůli nevyhovujícím parametrům zdejší dráhy hrát svá utkání v Hazlově,“ uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda.

Kompletní revitalizace celého areálu by měla proběhnout ve třech na sobě nezávislých etapách, a to vždy se zachováním provozu a dostupnosti jednotlivých sportovišť. Každá ze zmíněných tří etap by podle předběžných odhadů měla stát přibližně 40 milionů korun. Do budoucna se pak ještě nabízí možnost vybudovat v prostoru nevyužívaného škvárového hřiště kryté sportoviště s cyklistickým velodromem a zázemím pro atlety.

Změny čekají také fotbalový stadion

Zásadní proměnou by v rámci revitalizace měla projít část areálu s fotbalovým stadionem. Stávající tribuna, která je ve velmi špatném technickém stavu, by byla zdemolována a nová by vyrostla hned v těsném sousedství parkoviště. Nová tribuna by měla mít kapacitu 520 diváků s možností následného rozšíření až na 1 600 míst.

Dvě menší tréninková hřiště s umělým povrchem, která se nacházejí v prostoru za stávající tribunou, by byla rozebrána a přemístěna do sousedství haly. Díky přesunutí tribuny a přemístění tréninkových hřišť by město mohlo vyhovět přání fotbalovému klubu a vybudovat dvě regulérní hřiště s parametry požadovanými Fotbalovou asociací ČR. Jedno s umělou trávou a druhé klasické.

Vizualizace nového sportovního areálu Lokomotiy v Chebu

„Stavět v Chebu stadion pro mistrovská utkání 1. nebo 2. fotbalové ligy je v současné době zbytečné. Rozpočty klubů v těchto soutěžích jsou vyšší než 30 miliónů korun, což je na Cheb opravdu velké sousto. Region v současnosti nedisponuje subjektem, který by mohl takovou částku každoročně uvolnit. Proto chceme areál upravit zejména pro potřeby mládeže a mládežnické kopané jako tréninkové centrum. Pokud by v budoucnu měl Cheb ambice hrát v nejvyšších soutěžích, nabízí se využít areálu FC Cheb v centru města, který by se mohl stát jakýmsi městským stadionem,“ dodal místostarosta.

Sportovní hala dostane nové šatny i restauraci s terasou

Výraznou proměnou má projít rovněž sportovní hala. V jejím případě se počítá s poměrně rozsáhlými úpravami vnitřních dispozic i s vybudováním přístavby se šatnami a sociálním zázemím pro potřeby fotbalistů. Díky těmto úpravám by se v hale zkvalitnilo a zdvojnásobilo sociální zázemí. Vznikla by zde také restaurace s výhledem přímo do haly.

„Střecha objektu přístavby by zase sloužila jako restaurační terasa, odkud by třeba rodiče mohli sledovat svoje malé fotbalisty. Celý objekt by byl rovněž bezbariérový. Počítáme i s rekonstrukcí fasády, výměnou oken a rekonstrukcí otopné soustavy, což by mělo výrazně snížit energetickou náročnost budovy. Topení zde totiž stojí každý zimní měsíc v průměru přes 150 tisíc korun,“ doplnil Tomáš Linda.

Vizualizace nového sportovního areálu Lokomotiy v Chebu

Kromě zchátralé tribuny čeká demolice také budovu s kuželnou a restaurací. Na jejím místě má vyrůst nový objekt s moderní čtyřdráhovou kuželnou odpovídající požadavkům na pořádání vyšších soutěží, zázemím pro mistrovská utkání, dílnou, skladem a garáží pro údržbu areálu a ubytovnou pro 40 hostů.

Vedle rozpočtu města by se na financování revitalizace Lokomotivy mělo podílet Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, případně pak nové operační programy Evropské unie. Projekt bude podrobně představen na květnovém jednání zastupitelstva města.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio