Startuje čtvrtý ročník soutěže Alej roku, nominovat můžete i tu vaší

22. květen 2014

Stovky a tisíce alejí od Aše až po Jablunkov čekají na to, až zachytíte jejich krásu a životní příběh. Do soutěže Alej roku 2014, kterou pořádá sdružení Arnika, se mohou přihlásit nejen profesionální, ale i amatérští fotografové. Na vítěze čekají hodnotné ceny.

Nominovat svou oblíbenou alej mohou lidé prostřednictvím těchto webových stránek. Každý může zaslat 1-3 fotografie, ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Od 23. září pak budou návštěvníci webových stránek svými hlasy rozhodovat, která krajinná dominanta získá letošní titul.

Součástí ankety je i samostatná fotosoutěž, do které postupují všechny přihlášené fotografie. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

„Aleje nabízejí nevídaný turistický potenciál všem městům a obcím, kde se nacházejí. Často spojují významná historická místa s přírodními zajímavostmi. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v nich hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Věřím, že naše anketa přivede lidi do alejí a ukáže i jejich krásu a význam,“ uvedla Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 150 tisíc stromů.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio