Kvůli požáru ve Vřesové evakuovali dvě obce, naštěstí jen cvičně

30. květen 2014

Dva hlavní úkoly byly cílem cvičení Vřesová 2014 v areálu palivového kombinátu ve Vřesové na Sokolovsku. Tím prvním byl zásah přímo ve výrobě, druhým pak kvůli úniku toxické látky do ovzduší evakuace obyvatel z obcí v těsném sousedství s výrobním podnikem.

Součástí prověřovacího cvičení bylo vyhlášení třetího stupně požárního poplachu. Hasiči likvidovali požár s únikem metanolu a čpavku. Zároveň procvičili plošnou evakuaci a zřícení dvou evakuačních center.

Cvičení se zúčastnily dvě desítky jednotek hasičů, zaměstnanci palivového kombinátu a také studenti karlovarské střední školy Trivis, kteří představovali evakuované obyvatele.

Velitel podnikové jednotky hasičů si po potvrzení typu a rozsahu události vyžádal přes operační středisko vyhlášení třetího stupně požárního poplachu. Zároveň rozhodl o evakuaci obyvatel z Vřesové a Staré Chodovské, tedy z obcí, které by v případě úniku toxické látky byly v přímém ohrožení.

Cvičení nebylo tajné, věděli o něm všichni

Zaměstnanci podniku byli o mimořádné události informováni místním varovným systémem a zároveň spuštěním sirény. Informováni byli rovněž starostové z okolních obcí.

V areálu palivového kombinátu si tak hasiči vyzkoušeli především rozmístění zásahové techniky a dodávku požární vody. Další povolané jednotky pak připravili dvě evakuační centra, v základních školách v Chodově a Sokolově. Tam byli následně převezeni studenti představující obyvatele obou obcí. Po ukončené evakuaci a likvidaci požáru bylo cvičení ukončeno.

Při událostech tohoto typu v areálu ve Vřesové v minulosti hasiči již zasahovali. V roce 2007 došlo k explozi s následným únikem čpavku, v roce 2010 pak v areálu začal unikat čpavek z právě naplněné cisterny. V obou případech hasiči zadrželi uniklé látky uvnitř areálu, obyvatelé okolních obcí nebyli v ohrožení a nebyla nutná jejich evakuace.

Hasičské cvičení v palivovém kombinátu Vřesová
autor: Radim Jehlík
Spustit audio