Obce mohou žádat o grant na osvětlení nebezpečných přechodů

16. červen 2014

Jen v prvních třech měsících letošního roku zemřelo na vyznačeném přechodu pro chodce pět osob z důvodu nedání přednosti chodci řidičem. Vloni to bylo dokonce 23 chodců. Častou příčinou těchto tragických nehod je nedostatečná viditelnost zebry i samotného chodce.

Vhodné osvětlení nebezpečných přechodů přitom dokáže smutnou statistiku snížit až o dvě třetiny. Nadace ČEZ proto už druhým rokem finančně podporuje instalaci vhodného osvětlení. Právě teď mohou obce žádat o finanční příspěvek prostřednictvím grantu s názvem Oranžový přechod, a to do 19. června.

Maximální výše příspěvku činí 200 tisíc korun. Grant navazuje na loňský úspěšný projekt, v němž o vybraných přechodech, které dostanou osvětlení, rozhodovala sama veřejnost. Na výběru konkrétních přechodů se podílely i komise BESIP a dopravní policie.

První ročník Oranžového přechodu se setkal s velkým ohlasem

„Do hlasování loňského ročníku se zapojilo přes 100 tisíc lidí. Nebezpečných a nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně. Proto jsme se rozhodli v nápravě tohoto stavu pokračovat i letos,“ říká Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Cesta k osvětlení přechodů začala na jaře 2013, kdy dopravní policie a BESIP vytipovali 70 nejnebezpečnějších přechodů. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou osvětlení.

Nadace ČEZ osvětlí celkem 35 rizikových přechodů pro chodce napříč celou republikou. V Plzeňském kraji již nově svítí přechody v Líních a Blovicích, v Karlovarském kraji pak v Hroznětíně a Jáchymově.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio