Domov pro seniory Skalka v Chebu se proměňuje. Získá lepší vzhled

12. srpen 2014

Nová okna, moderní fasáda a prostorný výtah - to jsou novinky, kterými Domov pro seniory Skalka v Chebu zpříjemní život svým obyvatelům i zaměstnancům. Na konci srpna budou dokončené stavební práce na obnově budovy.

Naváže na ně instalace výtahu počátkem září a úpravy venkovního prostranství. Rozsáhlá obnova začala v lednu 2014.

„Karlovarský kraj uvolnil finanční prostředky ve výši více než 16 milionů korun na zateplení budovy a výměnu oken a dveří. Dalších 7 milionů korun z krajského rozpočtu šlo na přístavbu výtahu,“ vyčíslil náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Výměna oken a dveří a zateplení celého objektu přinese úspory nákladů na vytápění objektu a zvýší tepelný komfort obyvatel. Přistavěný výtah díky své prostornosti ocení především klienti pohybující se na invalidním vozíku a také personál, který v něm bude moci v osmipodlažní budově převážet klienty i s lůžkem. Na zateplení objektu finančně přispěje i Státní fond životního prostředí částkou ve výši téměř 4 miliony korun.

Čtěte také

„Po ukončení stavebních prací přijde řada na úpravu venkovního prostranství před vstupem. Travnatá plocha, kde se nacházejí staré lavičky, bude nově vydlážděna, lavičky budou nahrazeny novými a nad nimi vyroste pergola, která bude seniorům v letních dnech poskytovat stín. Vše bude osázeno keři a květinami,“ popsala ředitelka Domova pro seniory Radka Müllerová.

Tím však záměry Karlovarského kraje zvelebit SKALKU nekončí. „V současné době se zpracovává projektová dokumentace pro rekonstrukci vnitřních prostor. Při ní dojde k výměně všech stávajících instalací, v jednotlivých bytech klientů by mělo být nahrazeno stávající bytové jádro prostornou koupelnou. Kompletní rekonstrukce čeká kuchyni a všechny společné prostory domova. K současné jídelně je v plánu přistavět zimní zahradu,“ dodal náměstek Čermák.

Plánovaná rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor změní současnou budovu domova v bezbariérové prostředí plně uzpůsobené pro imobilní klienty s respektem k jejich soukromí.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio