Zámek Kynžvart obsadili místo turistů hasiči

30. září 2014

U jedné z nejcennějších památek v Karlovarském kraji zasahovali hasiči. Naštěstí jen naoko. Nacvičovali zásah při požáru Zámku Kynžvart.

Cílem cvičení bylo vyzkoušet správné nastavení hasičské techniky kolem zámku při simulovaném požáru a také zajištění dostatečného množství vody pro hašení. Cvičení bylo určené pro jednotky hasičů, které by při požáru kynžvartského zámku zasahovaly jako první.

Mezi cíle cvičení patřilo i to, zda hasiči mají v autech při prvním vyhlášení poplachu dostatek hadic pro podobný typ zásahu, tedy požár střechy kynžvartského zámku. Jejich úkolem bylo vytvořit dvě čerpací stanoviště, jedno z podzemního hydrantu u zámecké restaurace a druhé u rybníčku vedle zámku, který slouží jako zdroj požární vody.

Poté měli hasiči za úkol vytvořit minimálně šest vodních proudů a zajistit na těchto proudech po dobu minimálně dvaceti minut stálou dodávku vody.

Cvičení bylo připravené pro profesionální i dobrovolné hasiče v rámci pravidelné odborné přípravy i s ohledem na výjimečnost Zámku Kynžvart, který patří mezi nejcennější památky v Karlovarském kraji.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio