Záchranáři nacvičovali zásah u pacienta s podezřením na ebolu

23. říjen 2014

Také tento týden přijalo operační středisko karlovarských hasičů informaci o pravděpodobně nakaženém pacientovi. Lékař tvrdil, že má v ambulanci pacienta s klinickými příznaky nakažlivé nákazy. Na rozdíl od zásahu u jednoho z lázeňských hotelů předminulý týden, šlo tentokrát jen o cvičení.

Pracovník Krajské hygienické stanice potvrdil podezření na nákazu a vyžádal si tak zásah složek IZS. Přímo v ambulanci zajistil izolaci jak pacienta, tak i ostatních, kteří s pacientem přišli do kontaktu.

Celé okolí ambulance, která se v rámci cvičení nacházela v budově karlovarské hygienické stanice, uzavřela přivolaná policie. Hasiči začali připravovat dekontaminaci.

Nejprve bylo nutné dekontaminovat osoby, které byli s pacientem v kontaktu, ale u kterých se nákaza nepředpokládala. Poté do uzavřené ambulance vstoupili hasiči společně se záchrannou službou, všichni v ochranných oblecích.

Čtěte také

Pacienta uložili do biovaku, ve kterém ho přenesli rovněž k dekontaminaci a následně do sanitky. Ta by následně pacienta odvezla do specializační infekční péče.

V rámci cvičení se prověřila koordinace nejen složek integrovaného záchranného systému při zásahu tohoto typu, ale i spolupráce s hygieniky, epidemiology a pracovníky zdravotního ústavu.

Před necelými dvěma týdny záchranáři řešili skutečný případ podezření na vysoce nakažlivou nákazu, kdy příznaky nakažení měla recepční jednoho z karlovarských hotelů, která se vrátila z návštěvy afrického kontinentu. Toto podezření se naštěstí nepotvrdilo.

Cvičení na podezření na nebezpečnou nákazu v Karlových Varech
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio