O víkendu skončí v Krušných horách jedna z legend

24. říjen 2014

Součástí scenérie Krušných hor je již od roku 1965 jednosedačková lanovka na nejvyšší vrchol – Klínovec. Neděle 26. října bude jejím posledním provozním dnem. V letošní zimní sezoně totiž bude nahrazena čtyřsedačkovou lanovou dráhou.

Lanovka z Jáchymova na Klínovec je jednou z nejstarších lanových drah v celé České republice. Je dlouhá 1 685 metrů a překonává převýšení 428 metrů.

Nová lanovka začne návštěvníkům sloužit se začátkem zimní sezony. Dráha je nyní už technicky zastaralá a kapacitně nedostačující. Proto ve skiareálu na Klínovci začala v loňském roce výstavba nové lanovky včetně sjezdovky.

Nová čtyřsedačková lanová dráha je jednou z nejmodernějších u nás. Bude vybavena odpojitelným systémem a oranžovou krycí bublinou proti nepřízni počasí.

Čtěte také

Sjezdovka, která je nově vybudována a doplňuje tak původní Jáchymovskou sjezdovku, má opravdu unikátní parametry. Její délka je totiž 3 kilometry, dosahuje převýšení 500 metrů a široká je až sto metrů. Zasněžována bude 60 sněžnými děly.

U dolní stanice nové lanové dráhy vyrůstá také nové parkoviště, budova pro novou lyžařskou školu, půjčovna vybavení, úschovna lyží nebo nová občerstvení.

Téměř 50 let stará lanovka pojede o tomto víkendu naposledy. Místo lístku dostanou cestující pamětní pohlednici. V provozu je po oba dny od 10 do 16 hodin.

Lanovka na Klínovec bude překonávat pětisetmetrové převýšení
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio