Záchranáři nacvičovali na karlovarském letišti nehodu

24. říjen 2014

Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili hasiči dnes ráno kvůli simulaci letecké nehody. Společně se záchrannou službou nacvičovali i třídění raněných podle závažnosti.

Spadlé letadlo na hlavní přistávací dráze karlovarského letiště představoval v rámci cvičení přistavený autobus. Hasiči měli za úkol vniknout dovnitř a vyprostit zraněné. Zároveň museli uhasit požár, který vypukl vedle simulovaného letadla.

Úkolem cvičení bylo rovněž roztřídit zraněné metodou Start, tedy podle závažnosti. To hasiči prováděli společně s posádkami záchranné služby. Postarat se museli také o pasažéry letadla, kteří po nehodě odešli sami bez zranění.

Na pokyn velitele zásahu hasiči rovněž prohledali v mlze okolí nehody, zda se tam nenachází další zranění. V neposlední řadě si pak hasiči vyzkoušeli dojezdové časy povolaných jednotek tak, jak by na místo události přijížděly i v případě skutečné havárie.

Cvičení se zúčastnily jednotky profesionálních hasičů z Karlových Varů, Sokolova, Toužimi, Vřesové a také dobrovolní hasiči.

Cvičení záchranářů na karlovarském letišti
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio