Karlovarská nemocniční lékárna umí nově vyrábět krémy, masti i emulze

10. listopad 2014

Lékárna v karlovarské nemocnici dostala nový přístroj. Ten bude vyrábět masti, krémy a emulze. Díky novému zařízení je příprava výrobků rychlejší než v minulosti.

To, co dříve míchaly laborantky i přes půl hodiny, teď mají hotové za 10 minut. Nová technologie také zásadně snižuje možnou kontaminaci přípravku při výrobě, i následném užívání.

Použití přístroje je navíc velmi široké. Lékárníci mohou vyrábět desinfekční a hojivé masti, které se běžně používají na nemocničních odděleních, stejně jako speciální masti s kortikoidy i dalšími látkami, které si zde nechávali připravovat pacienti z řad široké veřejnosti.

Nemocniční lékárna vyrobí ročně kolem půl tuny masťových základů, které dál zpracovává na jednotlivé produkty. Nyní stačí, když lékárník připraví potřebné ingredience, naprogramuje parametry výsledného produktu a o zbytek se postará nový přístroj.

Unguator 2100, jak se stroj jmenuje, je v současnosti nejmodernějším zařízením svého druhu v Karlovarském kraji. Lékárna nemocnice v Karlových Varech je jednou z mála v celém regionu, která se přípravou mastí zabývá a z hlediska objemu produkce je jednoznačně největším výrobcem.

Spustit audio