V Krušných horách vzniká film z historie dolování. Natáčí ho tým Petra Mikšíčka

19. listopad 2014

Skupina nadšenců natáčí v Krušných horách nízkorozpočtový hraný dokument. Projekt vzniká v souvislosti s blížícím se otevřením historických štol v obcích Abertamy a Boží Dar. Obsah snímku souvisí s mystikou území někdejších Sudet, pro které je příznačná někdejší těžba cínu a dalších nerostných surovin.

Příběh popisuje osud jistého Hanse z Božího Daru. Vysloužilého vojáka z 1. světové války, který bojoval na straně Rakousko-Uherska. Po svém návratu do vlasti je zklamán.

„Zatímco mnozí z legionářů totiž dostali v novém státě nějakou, takzvanou „trafiku, na něho nezbylo nic, ačkoliv nic špatného neudělal. A proto se rozhodl, že si zpřístupní starou štolu, což je pro něho jediná „trafika“ kterou v Krušných horách má. Tím v podstatě příběh začíná,“ vysvětluje autor projektu, propagátor Krušných hor a publicista Petr Mikšíček.

Filmový štáb natáčí scény hlavně v blízkosti starých štol nedaleko Božího Daru a zaniklé osady Bludná. V zimě se celý tým přestěhuje do podzemí, kde dostane příběh mystický a pohádkový nádech.

Film bude hraným dokumentem, který bude k divákovi hovořit stylizovaným jazykem. Ve snímku účinkují herci amatéři. Mnozí z nich se svolávali pomocí sociálních síti.

„Snažíme se exteriéry natočit co nejrychleji, než napadne sníh. Přes zimu budeme točit ve štolách. Na jaře budeme dotáčet další scény na povrchu a ty budou složitější. Budou totiž z doby renesance, ze 16. století, kdy se štoly otevíraly a objevovaly. Náš snímek je nízkorozpočtový, ale i tak se snažíme, aby ten výsledek byl co nejlepší,“ dodává na závěr Mikšíček.

Film Petra Mikšíčka o Krušných horách má být veřejnosti představen na jaře roku 2015.

autor: zdt
Spustit audio