Inverzní počasí je pro nové sjezdovky na Plešivci pohromou

10. prosinec 2014

V Krušných horách vládne od začátku týdne pravé inverzní počasí. Zatímco v nížinách vládne nepříjemná oblačnost, na horských hřebenech září slunce. Provozovatelé vleků z toho radost nemají. A platí to i v novém skiareálu Plešivec. Přípravy na sezónu jsou i tady v plném proudu.

Pod vrchem Plešivec v Krušných horách dokončují sezónní pracovníci přípravu nových sjezdových tratí. Hned v úvodu zimy se tady potýkají s následky inverze. Zatímco na horách svítí slunce, v nížinách je zima a nízká oblačnost.

Teploty ale málokdy klesnou pod mínus čtyři stupně, které jsou pro výrobu technického sněhu hraniční teplotou. Aby mohly zasněžovací systémy pracovat alespoň na 30 procent. Ani rozjezd sněhových děl v silném větru není jednoduchý. A při čištění mechanismů musí přijít ke slovu ruční práce s lopatami.

Skiareál Plešivec loni zahájil úvodní sezónou, která ale byla na sníh a teploty pod nulou velice chudá. A sjezdové trati tak nebylo možné řádně připravit. I přesto, že zájem lyžařů byl obrovský a převyšoval kapacitu areálu.

V letošním roce chtějí provozovatelé Skiareálu Plešivec nabídnout nové zázemí pro děti a dospělé. Rozjet by se mělo všech 10 km sjezdových tratí, pro které je po celé délce vybudováno zasněžování technickým sněhem.

autor: zdt
Spustit audio