Regionální výrobci dostanou příležitost prodávat na trzích v Sokolově

13. leden 2015

Městské trhy v Sokolově bude organizovat zdejší dům kultury. Město ukončilo spolupráci s dosavadním provozovatelem z Plzně. Radnice se tak rozhodla i kvůli tomu, že poslední dobou byli lidé s podobou trhů i zbožím nespokojení.

Trhy se v Sokolově odehrávají celoročně, každých čtrnáct dní. Obyvatelé o ně měli vždy velký zájem. Jenže v poslední době návštěvníků ubývalo a klesla i úroveň zboží.

Smlouva s dosavadním provozovatelem skončila a vedení města se rozhodlo, že jarmarky teď bude mít na starosti Městský dům kultury.

„Z nájmů jsme vždy 200 tisíc korun dávali provozovateli, který byl z Plzně. A řekli jsme si, proč těch 200 tisíc nedat naší organizaci, která určitě tyto finanční prostředky také potřebuje,“ vysvětluje jeden z důvodů změn starosta Jan Picka.

„Tím druhým byla naše nespokojenost jak s nabízeným sortimentem, tak vůbec vzhledem toho tržiště. Slibujeme si od toho, že Městský dům kultury bude více tlačit na to, aby tržiště mělo nějaký vizuální styl, aby se tam nabízely opravdu věci, které všem návštěvníkům mohou být ku prospěchu,“ doplňuje Picka.

Pestrý a kvalitní sortiment by přitom měli zajistit především regionální výrobci. Město jim nabídne i komfortnější zázemí.

„Samozřejmě my se budeme snažit o to, abychom regionální podnikatele a prodejce do tohoto zapojili. Město Sokolov přispěje také tím, že vyrobí další nové stánky, které jim dáme k dispozici, aby ty své výrobky nabízeli v relativně kulturním a příjemném prostředí. To je také jeden z našich cílů: podpořit sokolovské podnikatele, producenty, chovatele a lidi z nejbližšího okolí našeho města,“ dodává Picka.

Kdy se trhy do města vrátí, starosta Jan Picka zatím neupřesnil. Podle něj ještě potrvá, než nový organizátor sestaví seznam prodejců a připraví vhodné podmínky.

Otázkou také zůstává, jestli tržiště zůstane na náměstí Budovatelů. Jednou z možných variant je Staré náměstí, které v posledních letech pustne a radnice dlouho hledá způsob, jak lokalitu oživit.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio