První české gymnázium v Karlových Varech prochází rekonstrukcí

14. leden 2015

Budova Prvního českého gymnázia v Karlových Varech prochází významnou proměnou. Namísto původních nevyhovujících prostor budou mít studenti i pedagogové k dispozici moderní západní křídlo objektu s novou aulou, učebnami nebo knihovnou.

Stavba začala v červnu 2014 a práce probíhají podle stanoveného harmonogramu. Během kontrolního dne stavby o tom informoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.

Celkové náklady na projekt by měly dosáhnout asi 51 milionu korun, 85 procent výdajů jde z Regionálního operačního programu Severozápad, zbylé náklady hradí Karlovarský kraj. „Od okamžiku zahájení projektu do konce roku 2014 bylo proinvestováno celkem téměř 10 milionů korun,“ uvedl náměstek Sloup.

Před zahájením nového školního roku 2014/2015 museli stavebníci přizpůsobit přístupové cesty studentů a personálu do školy a oddělit stavbu od komunikací. V průběhu prázdnin byly provedeny v interiéru základní úpravy na rozvodech požární vody a úpravy hydrantových skříní. Během druhé poloviny loňského roku byla z výstavby nového západního křídla realizována významná část hrubé stavby.

Škola už přestavbu nutně potřebovala

První část rekonstrukce zahrnovala demolici bývalé „školičky“, která původně sloužila jako zázemí pro školní družinu nebo později jako prostor pro výuku výtvarné výchovy. Firma musela nechat odtěžit velký objem zeminy a vybudovat základy objektu. Na nich postupně vyrostla celá nosná konstrukce budovy, jejíž hlavní částí bude aula pro více než 120 lidí.

Objekt tvoří třípodlažní železobetonový skelet včetně schodů a konstrukce výtahové šachty. Druhá část rekonstrukce vyřeší šatny, kde by každý žák měl mít svou skříňku, vznikne nová knihovna a čítárna.

Gymnázium rekonstrukcí získá i bezbariérový přístup

Plánuje se také celková rekonstrukce vchodu do gymnázia, který bude zabezpečen čipovým systémem. V rekonstruovaných prostorách se počítá rovněž s bezbariérovým přístupem.

K dokončení stavby by mělo dojít v listopadu 2015. Nová část gymnázia nabídne moderní aulu s prostorem pro vzdělávací, kulturní a jiné společenské akce školy, včetně akcí pro veřejnost. Studentům budu sloužit výtvarné ateliéry, hudebny, jazykové učebny a šatny, počítá se také s novými kabinety pro pedagogy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio