Kraj chce získat miliony na přestavbu Domova pro seniory v Chebu

3. únor 2015

Karlovarský kraj bude usilovat o další desítky milionů korun pro oblast sociálních věcí. Podal proto žádost o dotaci do výzvy programu zaměřené na obnovu zařízení sociálních služeb. Finance by měly jít na přestavbu budovy Domova pro seniory Skalka v Chebu.

Předpokládané celkové náklady projektu činí 42 miliony korun. „Dotace, o kterou jsme požádali, by měla dosáhnout 31,5 milionu korun. Karlovarský kraj z vlastních zdrojů uhradí 10,5 milionu korun. Investiční akce by se rozdělila na etapy a její dokončení se plánuje v roce 2017,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Záměr zahrnuje kompletní rekonstrukci osmipodlažní budovy domova i dvoupodlažního hospodářského pavilonu. Chystají se zásadní stavební úpravy vnitřních prostor budovy a přístavba přízemí hospodářského objektu. Ve všech pokojích klientů bude stávající sociální zařízení přebudováno na bezbariérovou koupelnu s toaletou.

„Počítáme také s rekonstrukcí gastroprovozu, tedy především kuchyně, přípravny jídel a skladových prostor, což souvisí se změnou systému stravování. Nevyhnutelná je kompletní přestavba rozvodů vody, ústředního vytápění a rozvodů elektro,“ popsal Miloslav Čermák.

V plánu jsou další investice za téměř 90 milionů korun

V následujících dvou letech by chtěl Karlovarský kraj žádat o další dotace na navazující etapy přestavby. Příští rok je v plánu rekonstrukce společných prostor a vybudování nouzového zdroje pro evakuační výtah. V roce 2017 pak rekonstrukce administrativní a lůžkové části objektu. Celkem by se jednalo o akce za dalších asi 86 milionů korun.

Kompletní modernizace Domova pro seniory Skalka v Chebu by mohla být hotova do konce roku 2019.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio