Hasiči varují: Zamrzlé hladiny jsou zrádné, led není dost pevný

11. únor 2015

Karlovarští hasiči v těchto dnech nacvičují záchranu na zamrzlém rybníku. Chtějí být připraveni na přicházející oblevu.

Teplotní výkyvy, kdy silné mrazy střídá až jarní slunečné počasí, mohou způsobit i vážné nebezpečí na vodních hladinách. Ty se totiž mohou tvářit, že je kryje silná vrstva ledu. Zamrzlé hladiny ale nemusí být tak pevné, jak se zdají.

Led často nestačil dostatečně promrznout, aby se vytvořila silná několikacentimetrová vrstva, která by bezpečně udržela všechny, kteří se na ledové plochy vydají. Zejména u krajů nebo v místech, kde voda proudí (například u odtoku), bývá led podstatně tenčí a narušený.

I pro tyto případy hasiči cvičí záchranu z ledu. Tento týden všechny směny karlovarských hasičů cvičí na zamrzlém rybníku v Horách u Karlových Varů. Led zde má sice sílu před 10 centimetrů a všechny cvičící hasiče zatím udržel, při pohybu na ledu ale bylo znát, že není natolik silný a pevný, aby bylo možné chůzi po zamrzlé hladině označit jako bezpečnou.

V současné době je tak velmi riskantní chodit po jakékoliv zamrzlé vodní hladině. Hasiči varují před tím, že led je zrádný a hrozí propadnutí do vody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio