Sokolovská radnice chce zdržet vodáky ve městě. Ti během sezony jen projíždějí

12. únor 2015

Na vodáky letos čeká v Sokolově několik změn. Pokud dosud městem převážně projížděli, tak během této sezony se tady rozhodně zdrží. Má to alespoň v plánu starosta Jan Picka společně s provozovateli zdejšího vodáckého kempu.

„O sjíždění řeky zájem stoupá. Lodí je tady čím dál víc. Dřív jezdili skalní nebo zkušení vodáci. V současné době máme spoustu nováčků, tedy lidí, kteří jedou poprvé,“ komentuje rostoucí zájem Hana Červenková ze sokolovské půjčovny lodí.

Zatím jsou zaměstnaní kontrolou vybavení a přípravami na nadcházející sezonu. Modernizaci tábořiště u levého břehu Ohře chce radnice stihnout do jejího začátku.

„V rámci našeho rozpočtu jsme tam dělali úpravy. Nicméně to vodácké tábořiště chceme rozšířit o možnost přenocování. Chceme tam rozšířit sociální zázemí a služby, které k tomu patří. Slibujeme si od toho také značné oživení té části Starého náměstí, která k tomu přes řeku přináleží, protože pokud se podaří v Sokolově tyto vodáky přibrzdit, tak je jasné, že dojde k navýšení tržeb právě v těch zařízeních, které jsou na náměstí,“ říká starosta Picka.

Každý rok Ohři sjíždí kolem 30 tisíc lidí. Současná kapacita 60 stanů tak prostě nestačí. Vodáky ale kromě nového zázemí čeká revitalizovaný Jižní lom, který s kempem sousedí. „Na procházky to bude opravdu příjemné místo a na něj navazuje právě to vodácké tábořiště,“ doplňuje Picka.

Vodácká sezona letos začíná poslední sobotu v dubnu. Hana Červenková má pro ty, co ještě uvažují o nástupu do některého z plavidel, jasný vzkaz. „Pro začátečníka doporučuji, pokud se bojí, bezpečnější nafukovací kánoe, stačí dvoumístná. Ona se hůř zvrhává. A opatřit si odvahu a rozhodnutí,“ dodává na závěr Červenková.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio