Babišův nápad prodat bazén Thermalu nepovažují odborníci za šťastný

18. únor 2015

Hotel Thermal v Karlových Varech čekají v následujících letech významné změny. Především s ohledem na chystaný prodej venkovního bazénu, který patří mezi symboly lázeňského města.

Odříznutí bazénu od hotelového komplexu navrhl ministr financí Andrej Babiš. Jestli je to dobrý nápad, na tom se teď odborníci v Karlových Varech nedokáží shodnout.

„Ten hotel sem moc nepasuje. Nevím, kam se ten architekt díval. Asi na opačnou stranu. Ale je to součást historie Karlových Varů a myslím si, že to dáme do pořádku,“ řekl při nedávné návštěvě lázeňské metropole ministr financí Andrej Babiš.

Ten se chce prodělávajícího hotelového bazénu Thermalu zbavit. Prodej by přinesl peníze na nutné investice hlavní části hotelu a přilehlého kongresového centra. Ministr si dokáže představit, že by bazén, související pozemky a budovy koupili například šejkové anebo bohatí Číňané.

„Pokud se nám povede najít takového investora, který se zamiluje do toho pozemku a pohledu na Karlovy Vary, tak si myslím, že ta cena může být velice dobrá,“ domnívá se Babiš.

Velkou část veřejnosti záměr zaskočil. Od 70. let lidé Thermal a okolí vnímají jako jeden celek. A venkovní bazén považují za jeden z městských symbolů.

„Z mého pohledu rodilého Karlovaráka do toho vstupuje ta emocionální stránka, kdy to vnímám jako jednu z atraktivit a míst, kde je nejkrásnější výhled na lázeňské území, kde jsem strávil dětství v bazénu. Takže pro mě je to rozpolcená záležitost,“ říká primátor Petr Kulhánek.

Čtěte také

Rozdělení známého areálu podle něho technicky možné určitě je. Pokud se ale stát pozemku zbaví, nikdo vlastně přesně neví, co by se dělo pak.

„Jestli nějaký developer koupí bazén, ten zanikne. Protože jestli to koupí s účelem, že bazén provozovat nebude a že si koupí jen pozemek s tím, že někdy v budoucnu by na tom něco chtěl postavit, tak se ta spekulace nabízí,“ doplňuje předseda regionálního stavebního sdružení Vladimír Kádě.

Hotel Thermal

Magistrát začal před nedávnem další výstavbu na území lázní regulovat. Hlavně s ohledem na velikost nově postavených domů. Investoři teď musí respektovat územní plán a přísné podmínky k výstavbě. Třeba i v lokalitě současného bazénu.

„Je to území velmi obtížně zastavitelné jakkoliv jinak, než je dnešní dispozice. Což samozřejmě velmi limituje jakéhokoliv potencionálního vlastníka,“ připomíná primátor Kulhánek.

Možné rozdělení karlovarských ikon teď zaměstnává řadu odborníků

Kromě jiných i dalšího člena regionálního stavebního sdružení a podnikatele ve stavebnictví Rudolfa Borýska. „Hotelem se nemá zabývat ministr financí. Ten hotel měl být už dávno v soukromých rukou a to je priorita. Ne rozprodávat kousky hotelu,“ domnívá se Borýsek.

Hotel Thermal patří po nevydařené privatizaci Ministerstvu financí. V posledních letech se zisky hotelového komplexu zvyšují.

autor: zdt
Spustit audio