Jezero Medard u Sokolova bude patřit mezi západočeské unikáty

12. březen 2015

Mezi Svatavou, Habartovem a Sokolovem vzniká nové jezero. Napouštění vodní nádrže je součástí rekultivace povrchového dolu Medard - Libík, na jehož území byla zásadní část těžby hnědého uhlí ukončena v roce 2000.

V současné době se těžba odehrává pouze v blízkosti obce Svatava. Odborníci odhadují, že i tady důlní společnost Sokolovská uhelná ukončí svou činnost za dva až tři roky. Do té doby hladina jezera výrazně stoupat nebude.

Nové jezero Medard je v současné době téměř napuštěno. Do maximální výšky hladiny na kótě 400 metrů nad mořem chybí přibližně 7 metrů. Napouštění vodní nádrže by mohlo skončit za dva roky.

Hlavní přivaděč z blízké řeky Ohře je v současné době uzavřený a jezero stoupá jen minimálně. Díky přirozeným přítokům a průsakům.

Turisté a návštěvníci by v současné době do bezprostřední blízkosti vodní hladiny vstupovat neměli. Lokalita je totiž stále vedena jako aktivní dolové území. Z jeho okrajů se ale turistům už teď nabízí úchvatný pohled na obrovskou vodní plochu.

Po svém dokončení bude mít jezero Medard rozlohu 490 hektarů. Největší hloubka vodní nádrže se bude pohybovat kolem 40 metrů. V případě silného větru budou vlny na novém jezeře téměř dva metry vysoké.

autor: zdt
Spustit audio