Hasiči v Sokolově upozorňovali na nebezpečí otravy plynem

13. březen 2015

V rámci Dne požární bezpečnosti, vyhlášeného na pátek 13. března, nezaháleli ani preventisté z řad hasičů. V Sokolově připomněli lidem nedávnou tragickou událost a zároveň jim ukázali, jak podobným neštěstím předcházet.

V sobotu 3. ledna ve večerních hodinách zasahovali záchranáři v Sokolově u události, kdy se desetiletý chlapec nadýchal nebezpečného plynu a upadl do bezvědomí ve vaně plné vody. Hasiči po příjezdu na místo naměřili vysoké koncentrace nebezpečného plynu v koupelně. I přes snahu záchranářů chlapec po převozu do nemocnice zemřel.

Na dnešek byl vyhlášen Den požární bezpečnosti, jehož cílem je předání informací při předcházení požárů a jiných mimořádných událostí. V Sokolově se hasiči zaměřili právě na nebezpečí úniku plynů z plynových spotřebičů v domácnostech.

Ve stejné lokalitě, kde se stala tragická událost, navštívili hasiči společně se strážníky městské policie několik domácností, kde jim o tomto nebezpečí řekli. Součástí byla i ukázka detekční techniky používané výjezdovými hasiči, kdy měřícím přístrojem hasiči zkontrolovali, zda z plynových spotřebičů neunikají nebezpečné plyny.

Zároveň hasiči informovali o dalším nebezpečí, a to nedostatečném odvětrání místností, kde se tyto spotřebiče používají. Právě při nedostatečném odvětrání může docházet k nahromadění jak uniklých plynů, tak i nahromadění spalin z hořáků plynových spotřebičů, což může vést k vážným zdravotním problémům.

Hasiči upozorňovali na nebezpečí otravy plynem

Hasiči zájemcům také ukázali možnosti hlásičů požárů a uniklých plynů, které si obyvatele mohou nainstalovat ve svých domovech sami.

Kromě této preventivní akce v Sokolově hasiči v Karlovarském kraji pořádali v rámci Dne požární bezpečnosti na svých stanicích den otevřených dveří. V Karlových Varech navíc ve spolupráci s městskou policií kontrolovali průjezdnost silnic pro hasičkou zásahovou techniku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio