Lidé darovali 70 tisíc korun pro dalovickou záchrannou stanici psů

19. březen 2015

Do nelehkého úkolu se zhruba před rokem pustil mladý Petr Prokeš z Chodova na Sokolovsku. V dalovickém areálu Českých drah otevřel záchrannou stanici, především pro opuštěné psy.

Se zatoulanými nebo zraněnými zvířaty mu pomáhá i jeho bratr. Společně tady momentálně pečují o kříženého ovčáka, kterému hledají novou rodinu. Jak se ale nedávno oba mohli přesvědčit, zdaleka na to nejsou sami.

„Tento pes byl odchycen tady v Dalovicích. Volali nás k němu jak policisté, tak představitelé obce, že tady mají pobíhajícího agresivního psa. Nakonec se z té jeho agresivity ukázalo jen, že nemá rád projíždějící auta,“ říká Petr Prokeš.

„Nabízíme ho k adopci. Dokonce v adopci už chvíli byl, ale majitelé udělali menší podvod, protože měl být v rodině, ale nakonec sloužil jako ostraha objektu. V souladu s adopční smlouvou jsme si ho zase vzali k sobě a hledáme mu nový domov,“ doplňuje Prokeš.

Záchranná stanice psů v Dalovicích před nedávnem uspořádala sbírku. Pracovníci totiž nutně ke své práci potřebovali záchytné vozidlo. Nakonec se sešlo mnohem více financí, než si majitelé uměli představit.

„Sbírka se setkala s takovým úspěchem, který nám popravdě vyrazil dech. Sešlo se enormní množství lidí, kteří na transparentní účet poslali kolem 70 tisíc korun. A v tuto chvíli už máme to vozidlo pořízené. Koupili jsme auto a finance, které zbyly, budou použity na jeho dovybavení a jeho úpravu,“ slibuje Petr Prokeš.

„Ten zájem byl skutečně překvapující. Já tohle beru svým způsobem jako satisfakci za obrovskou práci, která se udělala v průběhu roku a jsem strašně rád, že nejenom běžným občanům, ale samozřejmě i představitelům mnoha obcí tahle práce není cizí. Chápou tu její důležitost a můžu říct, že mě strašně překvapilo, že se vůbec taková částka nasbírala, protože naše představa byla, že se vybere něco kolem šesti, osmi tisíc. A jestliže během 10 dnů to byl desetinásobek, tak k tomu nemám slov,“ dodává spokojeně Petr Prokeš.

Záchranná stanice psů v Dalovicích
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio