Hospicová péče v kraji je nedostatečná, díky dobrovolníkům vznikla potřebná služba v Březové

20. březen 2015

Pečovat o nemohoucího člena rodiny nebo blízkou osobu je vždy psychicky i časově velmi náročné. Nově chce s tímto údělem lidem pomáhat mobilní hospic Motýl. Ve spolupráci s Farní charitou Sokolov ho otevřelo občanské sdružení Střípky.

Hospic sídlí ve zdravotním středisku v Březové u Sokolova. Karlovarský kraj je jedním ze dvou v zemi, kde lůžkový hospic chybí. Nové mobilní službě požehnal sokolovský farář Petr Bauchner.

„Hospic je tu na jedné straně, aby pomohl léčit člověka v jeho bolesti. A také, aby mu pomohl v sociálních vztazích. Aby pomohl prožít nemoc je jako nějakou životní prohru, ale naopak jako období života, ve kterém se život završí,“ říká Bauchner.

Dobrovolníci budou v terénu pomáhat zatím pěti klientům. Zaměřit se chtějí na nemohoucí seniory a vážně nemocné klienty.

„Naším cílem je, aby ti lidé měli tu možnost a naši podporu. Aby mohli odejít doma a zaslouženě. Takže se budeme snažit tyto lidi podporovat a navštěvovat je v domácnostech. Někdy je třeba morálně podpořit i rodinu, která o nemocného pečuje. Máme lékaře, vrchní sestru a dvě sestřičky, které jsou ochotné nám pomoct v rozjezdu,“ popsala práci dobrovolníků ředitelka Střípků Kateřina Trnková.

Službu nehradí žádná pojišťovna, nijak nepřispívá ani Karlovarský kraj. Ředitel Farní charity v Sokolově Jan Sebján předpokládá, že roční náklady přesáhnou půl milionu korun.

„My jsme ti, kteří se starají nejenom o finance. Ale hlavně se snažíme být tou duchovní oporou pro ty, kteří odcházejí. Ale i pro ty rodiny, protože pro ně je to stejně důležité,“ říká Sebján.

Zakladatelka Střípků Renata Oulehlová tvrdí, že zákon o dlouhodobé péči je špatně nastavený. Stát by se měl víc podílet, aby podobná péče byla pro pacienty i jejich blízké dostupnější.

„Toto je jednou naše budoucnost. Ať se nám to líbí nebo ne. Jak to dnes nastavíme, tak jednou odejdeme,“ dodává Oulehlová.

Několik hospicových lůžek Karlovarský kraj zřídil v zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku. Zdaleka to ale nepokrývá potřeby regionu. Od loňského pak února funguje mobilní hospic svatého Jiří v Chebu. Tady jsou ale, stejně jako služba v Březové, závislí na darech a dobrovolnících.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio