Sokolovské sídliště Vítězná má zahalit zeleň. Počítá se i s mobilní kavárnou nebo ovocným sadem

21. březen 2015

Obyvatelé sokolovského sídliště Vítězná se dočkají zvelebení okolí. Více, než dvacet let staré sídliště se rozroste například o nové hřiště nebo mobilní kavárnu. Vzniknout by tady mohl i ovocný sad. Sami občané se k nedávno představené studii můžou vyjádřit. Akce za desítky milionů korun má začít už příští rok.

Stavba sídliště Vítězná probíhala od osmdesátých do devadesátých let minulého století. Od té doby se tady zásadní úpravy prakticky neprováděly. To měla změnit rekonstrukce Vítězné ulice, která měla být hotová už loni na jaře. Město ji ale muselo zastavit.

„V té části, kde dřív stávala kasárna, se pod komunikací našly velké bloky betonu, jejichž likvidace nebyla v rozpočtu. A protože celkové náklady by překročily zákonem povolených 20 procent, tak práce musely být ukončeny a muselo být vypsáno nové výběrové řízení. V tuto chvíli je vydáno předběžné oznámení, takže výběrové řízení bylo zahájeno. Počítáme, že během měsíce bude vybrána dodavatelská firma a dokončení rekonstrukce bude zahájeno,“ popisuje problémy s opravou silnice místostarosta Karel Jakobec.

Radnice předpokládá, že rekonstrukce bude dokončená ještě letos. Pak bude na řadě realizace projektu, který veřejnosti tento týden představil starosta Jan Picka. Přilehlé sídliště podle předložené studie čeká zásadní proměna.

„Sídliště Vítězná je druhým největším sídlištěm v Sokolově a popravdě příliš se do něj zatím neinvestovalo. Občané, kteří bydlí na tomto sídlišti, si zcela oprávněně stěžují na nedostatek zeleně, pestrosti, barevnosti, laviček a chybějící velké dětské centrální hřiště. Tak to vše tam přibyde,“ slibuje Picka.

Nepřinese ovocný sad víc škody než užitku?

„Obyvatelé Vítězné upozorňovali na to, že ovocný sad, který projektantka naplánovala, by nemusel být příliš vhodný nejenom z pohledu včel, které by tam přilétaly, ale spíše také z pohledu alergenů. Sad by navíc sousedil s mateřskou školou. To všechno my vnímáme. To znamená, že ten ovocný sad se může změnit v jakékoliv jiné stromořadí, které bude okrasné a které nebude příliš vysoké, aby si zase lidé za několik let nestěžovali, že jsme jim zhoršili výhled z balkonu nebo z okna,“ dodává Jan Picka.

Zveřejněná studie ale neřeší palčivý problém Vítězné. Tím je parkování. Částečně by to měla prozatím vynahradit budovaná odstavná plocha až pro 200 aut. Lidé se k plánované revitalizaci mohou vyjádřit do konce dubna.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio