Karlovarskému letišti klesají tržby. Bez ruských turistů bude hůř

25. březen 2015

Mezinárodní letiště v Karlových Varech ještě vloni hospodařilo se ziskem. V letošním roce už ale očekává v důsledku poklesu poptávky ze strany ruské klientely ztrátu ve výši zhruba 7,5 milionu korun. I přesto chce nadále zůstat provozně soběstačné.

Karlovarský letecký přístav se potýkal s poklesem počtu cestujících již v loňském roce. Za nižší poptávku mohlo nejenom oslabením rublu a přetrvávajícími problémy s vízy, ale také události na Ukrajině, sankce vůči Rusku a omezení některých leteckých linek.

„Včasnou reakcí na nepříznivý vývoj se přes výrazný propad poptávky ze strany ruské klientely podařilo udržet hospodaření společnosti za rok 2014 v černých číslech a dosáhnout plánovaných výsledků,“ uvedl ředitel Václav Černý.

Letiště počítá s dosažením tržeb ve výši zhruba 40 milionů korun, což znamená pokles zhruba o 35%. Největší pokles téměř o polovinu se očekává v tržbách za letištní taxy a v podílu z tržeb duty free obchodů. Letiště chce ovšem i nadále zůstat provozně soběstačné a případné ztráty hradit z vlastních rezerv.

Čtěte také

„Dosažení provozní soběstačnosti je možné, pokud nedojde k dalším nepředvídatelným okolnostem. Společnost je tedy nadále schopná provozovat letiště bez dotace či jiné finanční podpory od vlastníka, tedy Karlovarského kraje," uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

I v letošním roce bude letiště pokračovat v úsporných opatřeních, která by se měla dotknout zejména mezd zaměstnanců. Pomoci s řešením nepříznivé situace by měl i Karlovarský kraj. Nové destinace, odkud by bylo možné do Karlových Varů přilákat turisty, má hledat připravovaná krajská destinační agentura.

„Chceme co nejdříve vytvořit skupinu s městem Karlovy Vary a zástupci hotelů a dalších subjektů, která by jasně řekla, které linky jsou pro město a kraj prospěšné,“ dodal Jakub Pánik.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio