Otevírají se půjčovny kol Českých drah. Nabízejí klasické bicykly, elektrokola a nově i koloběžky

9. duben 2015

Začátek turistické sezóny je v Karlovarském kraji už pátým rokem spojený s otevřením půjčoven kol Českých drah. Už od začátku dubna je možné si vypůjčit klasická kola, dětská kola i elektrokola. Novinkou pro letošní rok jsou koloběžky.

Půjčovny budou otevřené až do neděle 1. listopadu ve stanicích Karlovy Vary - dolní nádraží, Cheb, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Loket, Sokolov, Aš a po předchozí domluvě je možné kola vypůjčit nebo vrátit také v Nejdku.

Cyklopůjčovny v Karlovarském kraji provozují České dráhy od roku 2011. K dispozici jsou trekingová nebo horská kola v dámské i pánské verzi, včetně dětských kol a elektrokol. Nově si lze půjčit také přívěsný vozík za kolo pro děti, a to v Mariánských Lázních, Chebu a Karlových Varech. V posledně dvou jmenovaných si mohou zájemci půjčit také dětské sedačky na kolo.


Tratě s bezplatnou přepravou kol:
trať 140 v úseku Cheb - Klášterec nad Ohří
trať 141 v úseku Karlovy Vary - Merklín
trať 142 v úseku Karlovy Vary - Potůčky
trať 144 v úseku Loket předměstí - Nová Role
trať 146 v úseku Cheb - Luby u Chebu
trať 147 v úseku Cheb - F. Lázně - Plesná
trať 148 v úseku Cheb - Hranice v Čechách
trať 170 v úseku Cheb - Planá u M. Lázní
trať 179 v úseku Cheb - Pomezí nad Ohří
trať 130 v úseku Klášterec nad Ohří - Kadaň

Výhodná je i cena výpůjčného. Poskytují se slevy pro držitele In Karty ČD a jízdenek EgroNet. Navíc je přeprava kol z půjčoven ČD vlaky Českých drah v Karlovarském kraji je zdarma. Největší výhodou ale je, že cestující můžou vrátit kolo jinde, než si ho půjčili.

Celkem České dráhy zaznamenaly v roce 2014 v Karlovarském kraji 682 výpůjček. Bylo to o 100 výpůjček více než v předchozím roce. Největší zájem je trvale v lázeňských městech.

Nejvíce kol (378) se půjčilo na karlovarském dolním nádraží, druhé místo patří Mariánským Lázním s 85 zapůjčenými koly, na třetím místě jsou Františkovy Lázně s 63 výpůjčkami.

Půjčovny kol ČD jsou otevřené v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Chebu, Sokolově, ve Františkových Lázních, Nejdku, Lokti a Aši.

V letošní sezóně se síť cyklopůjčoven ČD oproti předchozím rokům výrazně rozšíří a služba bude nově dostupná ve všech krajích České republiky. Kromě už existujících půjčoven si lze kola vypůjčit nově také ve středních Čechách, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio