Ostrov na Karlovarsku má novou vyhlášku na regulaci hazardu. Platit ale zřejmě nezačne

29. duben 2015

Vyhláška na regulaci hazardu vznikla v Ostrově na Karlovarsku. Vypracovali ji opoziční zastupitelé. Dokument ale zřejmě platit nezačne. Město totiž vyčkává, až provozování hazardu vymezí zákon. Podle některých politiků to ale dříve než za dva roky nebude.

V Ostrově úplně bez regulace hazardu nejsou. Vyhlášku mají z roku 2003. V té je uvedeno, na kterých místech smí být hazard provozován. Jenže omezení se týká jen klasických automatů, moderní přístroje neřeší. A to by se mělo změnit, vysvětluje opoziční zastupitel Jan Bureš.

„Mezitím vznikly nové přístroje, které jsou daleko nebezpečnější. Jsou to interaktivní videoloterijní terminály a my říkáme, že pokud máme takovou vyhlášku, tak má platit pro všechny. Tedy i pro ty nové automaty. Nebo je druhá možnost vyhlášku zrušit, ale nemůžeme se tvářit, že v Ostrově regulujeme hazard jenom v některých částech a ten méně nebezpečný a na těch samých místech mohou klidně fungovat automaty daleko nebezpečnější,“ tvrdí Bureš.

Podle starosty Pavla Čekana ale Ostrov novelu vyhlášky nepotřebuje. Jednak proto, že kvůli hazardu nenarostla ve městě kriminalita a nikdo si nestěžuje na rušení nočního klidu. Navíc ani úprava, kterou požadují někteří opoziční zastupitelé, není jednoduchá. Město v tuto chvíli nemůže sjednotit provozní doby tam, kde jsou nové interaktivní terminály. To je totiž v rukou státu.

„Pokud je tam uvedeno, že třeba provozovna končí ve dvě hodiny, tak onlinově se ty přístroje automaticky vypnou. Pokud mají uvedeno, že mají nonstop, tak samozřejmě běží 24 hodin denně,“ říká Čekan.

A právě stát připravuje zákon, který bude hazard řešit. A až začne platit, dojde prý k regulaci samovolně.

„Jsou tam přísné podmínky pro kauce a myslím si, že řada provozovatelů menších hospod na to nebude mít. A druhá věc je, že podle návrhu zákona místo, kde se bude provozovat výherní hrací přístroj anebo videoloterijní terminál, by mělo být kolaudováno jako herna,“ dodává starosta Čekan.

MF se domnívá, že případná novelizace vyhlášky nebude se zákonem v kolizi

„To, co chystá ministerstvo financí, má řešit pouze vztah státu vůči hazardu. Další věc je, že tato věc teprve půjde do Poslanecké sněmovny a nevíme samozřejmě, co z ní vyjde. A pokud už tady takovou vyhlášku máme, tak má platit pro všechny, nejenom pro některé,“ myslí si Bureš.

Město dostává z hazardu téměř 7 miliónů korun. Peníze přerozděluje do kultury, sportu nebo sociálních věcí. Podle některých studií musí hráči na jednu takto získanou korunu vhodit do automatu 20 korun. To znamená, že v přístrojích v Ostrově bylo za loňský rok prosázeno přes 135 miliónů korun.

V Ostrově je v současné době 33 výherních hracích přístrojů a 62 moderních interaktivních terminálů.

Spustit audio