Ostrov se může pochlubit hned dvěma publikacemi o svých památkách

8. květen 2015

Město Ostrov vydalo dvě knihy, představující nově zrekonstruovaný zámek spolu s jeho expozicemi. Obě knihy, které jsou k dostání v městském infocentru, ocení nejenom turisté, ale i místní patrioti.

Rozsáhlá obnova zámku, jehož historie sahá až do slavné doby dobývání stříbra v Čechách, skončila vloni v červenci a přišla na 177 milionů korun. Během stavebních prací archeologové a restaurátoři objevili například středověkou studnu či nástěnné malby. V současné době v prostorách historické budovy sídlí městský úřad.

První z knih, které vycházejí nejen v češtině, ale i v němčině, nese název Průvodce zámkem v Ostrově. Autorem je historik Lubomír Zeman. Publikace čtenáře seznamuje s historií památky od dob první šlikovské tvrze až po současnost.

Druhou vydanou publikací je Průvodce expozicemi zámku od Miluše Kobesové a rovněž Lubomíra Zemana. Ta představuje všechny nově vzniklé expozice, jakými jsou Ostrovsko a hornictví, Zámecký areál v proměnách času a Ze skrytých tajností zámku. V rámci posledně zmiňované si návštěvníci mohou prohlédnout exponáty nalezené při rekonstrukci objektu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio