Nový mobilní zvedák pro nemocné pomůže sokolovské nemocnici. Nejvíc ulehčí sestřičkám

16. květen 2015

Nemocnice v Sokolově má nový přístroj na zvedání pacientů. Mobilní zvedák bude zatím sloužit na oddělení následné péče. Právě tady je nejvíce pacientů, kteří potřebují pomoc s přemístěním. Do budoucna ale plánuje nemocnice nakoupit přístrojů více.

Péče o pacienty, kteří musí zůstat v nemocnici delší dobu, je hodně náročná. Většinou jde o nemocné, kteří jsou nemohoucí. Jejich přemisťování pak není jednoduché. Nový mobilní zvedák tak ušetří personálu velkou námahu, potvrdila zdravotní ředitelka sokolovské nemocnice Renata Baranová.

„Personál má za krátkou dobu při této péči různé zdravotní problémy ze zvedání pacientů. Takže je to velká výpomoc a pro pacienta je to určitě velký komfort,“ říká Baranová.

Čtěte také

„Zatím máme jenom jeden zvedák, ale zájem projevila už i jiná oddělení, nejenom oddělení následné péče. Takže budeme přemýšlet o tom, jestli nevybavíme i ostatní oddělení, která se zabývají imobilními klienty,“ doplňuje Renata Baranová.

Obsluha mobilního zvedáku je velice jednoduchá, vysvětluje biomedicínský inženýr Jan Roudnický.

„Přístroj má dvojí ovládání. Jedno je klasický ovladač do ruky, druhý potom je na sloupu, kdyby nefungoval ten do ruky. Ruční ovladač je samozřejmě přizpůsoben k tomu, že obsluha nebo ošetřující personál se může věnovat pacientovi, který leží na lůžku a se zvedákem může manipulovat jednou rukou,“ popisuje Roudnický.

Přístroj má několik variant použití. Základní je zdvih pacienta ze země na postel a poté zdvih z postele a transport nemocného.

„Zvedák může zvedat pacienty ve vertikální poloze, to znamená pacienty s poruchou páteře, se kterými se nesmí moc hýbat. Další výhodou je funkce, kdy se na zvedák zavěsí vesta a pacienti, kteří nebyli schopni chodit, se postupně učí znovu chodit,“ říká Jan Roudnický.

Čtěte také

Speciální přístroj je v tuto chvíli ve zkušebním provozu a probíhá zaškolení personálu na oddělení.

„U té verze nejčastější, tedy transport do koupelny se se zvedákem naprosto jednoduše přijede k posteli. Zvedací rameno se umístí nad pacienta do správné polohy, kterou lze vizuálně kontrolovat. Pod pacienta se strčí vak podle velikosti. Vak se potom přichytí na rameno, pacient se zvedne a nasměruje se tak, aby prošel dveřmi. Celá záležitost může trvat minutu,“ dodává na závěr Roudnický.

Zvedák stál 120 tisíc korun a na nákup daroval nemocnici peníze poslanec Josef Novotný.

Spustit audio