Cheb usiluje o zapsání hradu na seznam kulturních památek

18. květen 2015

O zapsání hradu na seznam národních kulturních památek usiluje město Cheb již delší dobu. Takové ocenění by znamenalo šanci na vyšší a častější dotace. A tedy i na zásadnější rekonstrukci, kterou potřebuje zejména severní stěna paláce.

Podle slov chebského kastelána Tomáše Dostála je nutné zdivo nejen vyspravit, asanovat, ale také zajistit proti povětrnostním vlivům. Radnice předložila žádost o zapsání hradu na seznam národních kulturních památek již několikrát.

„Proto jsme tu písemnost nechali zpracovat ještě jednou, aby měla štábní kulturu, a předložíme ji znovu," uvedla místostarostka Daniela Seifertová, která do Chebu právě kvůli hradu pozvala ministra kultury Daniela Hermana. „Chtěla bych s ním naši věc projednat a především mu hrad ukázat," dodala Seifertová.

Chebský hrad je jedinou štaufskou císařskou falcí na našem území. Další se nacházejí na území dnešního Německa a severní Itálie. Chebská falc je zároveň nejvýchodněji položenou falcí vůbec. Za nejcennější stavbu Chebského hradu označují odborníci dvojitou hradní kapli, která je zasvěcená sv. Erhardu a Uršule.

Dvoupodlažní románská kaple vyrostla na konci 12. století vedle hradního paláce na místě někdejšího slovanského hřbitova. Každé podlaží kaple je zasvěceno jinému patronovi. Obě části jsou spolu propojeny osmibokým otvorem a schodištěm.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio