Karlovarská sklárna Moser už vyrábí křišťálové glóby pro další ročník MFF

21. květen 2015

Karlovarská sklárna Moser znovu vyrábí křišťálové glóby pro Mezinárodní filmový festival. Už padesátý ročník akce začne v Karlových Varech začátkem července.

Firma vytvoří celkem 16 filmových cen. Jejich výroba ale není vůbec jednoduchá. Než je křišťálová koule hotová, musí projít zhruba 36hodinovým procesem.

V jedné z dílen sklárny Moser, kde se rodí křišťálové glóby pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, je vše pod taktovkou skláře Radka Vachouška.

„Teď zrovna mám železo, na které budu nabírat první náběr. Tím si vytvořím jádro, abych mohl nabrat ten křišťálový glób,“ popisuje první kroky celého postupu Vachoušek.

Nejtěžším krokem je správný odhad množství skloviny, kterou musí sklář nabrat na železnou tyč. Točením pak zjistí, jestli bude křišťálová koule v naprostém pořádku. Nedostatků se totiž může objevit celá řada.

Někdy jich sklář musí vyrobit i dvanáct, aby šest z toho bylo ve stoprocentním stavu.
Výroba proto není jednoduchá. K dotvarování koule pomáhá sklářům dřevěná forma zvaná svalák neboli burbulec.

„Festival samozřejmě sleduji a jsem rád, že po mně něco zůstane. Určitě každého potěší, když něco vyrobí a vidí, že ty ceny někomu udělají radost,“ říká Vachoušek.

Když je zkušený sklář s hrubým dílem spokojený, putuje koule do palírny a poté na zchlazování do temprovny. Z ní pak směřují glóby do brusírny. Tady už na ně nedočkavě čeká brusič Jiří Khás a jak říká, křišťálové koule je potřeba upravit tak, aby dobře zapadly do rukou bronzové sošky. Příprava každého glóbu trvá dvě až tři hodiny.

„Musím odstranit přebytečnou sklovinu. Pak se celá koule případně opraví a přilepí se lepidlem pomocí UV lampy. Tahle koule právě sedla tak, jak by měla, takže jí umeju, vyčistím a můžu jít lepit,“ vysvětluje Khás.

Po dokončení velká festivalová cena měří 42 centimetrů a váží pět kilogramů. Do rukou filmových tvůrců se dostane začátkem července.

Spustit audio