Sokolovská dobrovolnice Dana Svobodová získala ocenění za svojí práci

29. květen 2015

Dobrovolnice v sociální a zdravotní péči Dana Svobodová ze Sokolova získala cenu Ď v krajském kole celostátní soutěže. Vítězka ocenění převzala při ostrovské Klášterní slavnosti. Ceny Ď se udělují mecenášům, morálním vzorům a dobrodincům.

„Považuji svoji dobrovolnickou práci za běžnou věc, nevidím v tom nic výjimečného," reagovala na ocenění Dana Svobodová, která pracuje s klienty léčebny dlouhodobě nemocných v Dolním Rychnově a tato práce ji podle jejích slov obohacuje a je pro ni životní vzpruhou.

V Domě ošetřovatelské péče ji právě takhle skromnou znají. „Paní Svobodová k nám dochází každý týden, aby udělala radost našim klientům. Jsem na ni hrdý, cenu získala v obrovské konkurenci. Je to velký úspěch až extrémně skromného a obětavého člověka, kterých by naše občanská společnost potřebovala více," říká výkonný ředitel léčebny Jan Pakosta, který vítězku nominoval.

Čtěte také

Dana Svobodová navštěvuje léčebnu v Dolním Rychnově týden co týden již osm let, a to i přesto, že se stará o svého přítele a maminku. S klienty vyrábí různé výrobky ke svátkům, vymýšlí ozdoby na Vánoce či Velikonoce. V ručních pracích je velmi zručná, a tak přináší i nové prvky do arteterapie.

Karlovarská vítězka Ceny Ď je velmi obětavá, klienti se na ni vždy těší a dotazují se, kdy už zase přijde. Ráda zajde i k imobilním klientům na pokoj a je pro ně duševní podporou. Klienty léčebny a také připojeného domova pro seniory doprovází na výlety, kde ochotně asistuje, stejně jako při dalších společenských akcích.

Danu Svobodovou vybrala porota mezi 14 nejlepších ze 450 nominovanými v celé České republice. Dobrovolnice z dolnorychnovské léčebny tak postupuje do celostátního kola ceny Ď, jehož slavnostní vyhlášení se uskuteční 15. června v Národním divadle v Praze na scéně Státní opery. Cenu pro vítěze předá ministr kultury Daniel Herman.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio