Ze vzdělávací ekofarmy v Chebu jsou nadšené děti z Čech i sousedního Německa

3. červen 2015

V Chebu sbližují děti s přírodou. Na zdejší ekofarmě je odborní lektoři seznamují s chovem hospodářských zvířat i pěstováním základních potravin. Řadu věcí si mohou i samy vyzkoušet.

Na prohlídku někdy přijedou i dva autobusy plné žáků i předškoláků. O návštěvu statku je takový zájem, že zbývá už jen několik volných termínů na konci roku.

O návštěvu chebské ekofarmy mají největší zájem základní a mateřské školy. Ve spolupráci s ekologickou stanicí ve Waldsassenu sem jezdí děti i ze sousedního Německa. Plno je až do listopadu.

„Oni třeba doma ani žádné zvíře mít nemůžou, takže je někdy králíček úplně první zvířátko, které si pohladí. Tudíž jim dáme i kontakt s těmi zvířaty. Jsou z toho absolutně nadšení a odnáší si odsud zážitek,“ říká lektorka ekovýchovy Pavla Tochorová.

Právě ona děti farmou provádí. Zavede je ke koním, ovcím nebo oslům. Ukáže jim, jak tady pěstují zeleninu nebo vyrábí kompost. Někdy si návštěvníci vyzkouší třeba výrobu sýra nebo práci s ovčí vlnou.

Farma společně s areálem svou dnešní podobu získává průběžně už několik let. Šéf školního statku Leoš Horčička počítá s dalším rozvojem.

„Během dvou tří let bychom ekocentrum dobudovali do nějaké konečné podoby, co se týče náplně a velikosti. A samozřejmě rozšíříme programy. Jestli to bude fungovat, tak rozšíříme i kolektiv lektorů, kteří tady budou vyučovat. A myslím si, že těch žáků bychom pak mohli uspokojit víc,“ doplňuje Horčička.

Vstupné je 20 korun na žáka. Dopravu škol z regionu podporuje i Karlovarský kraj.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio