Ze Svatošských skal do Karlových Varů vede nová cyklostezka

3. červen 2015

Karlovy Vary mají novou cyklostezku. Vede ze Svatošských skal přes městskou část Tašovice. Úsek je dlouhý přes dva kilometry a díky tomu se cyklisté vyhnou nebezpečné silnici. Trasa je otevřená několik dní a už ji vyzkoušely desítky cyklistů i turistů.

I když projekt připravilo město, financuje ho nakonec Karlovarský kraj. Splňoval totiž podmínky pro podání žádosti o dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad, která pokryla 85 procent nákladů.

Náměstek hejtmana Jakub Pánik je spokojený hlavně s tím, že nová stezka svede cyklisty z nebezpečné silnice.

„Zásadně zvyšuje bezpečnost právě cykloturistů, protože se vyhnou v této chvíli frekventovaným komunikacím směrem na Plzeň. Končí to pod Doubským mostem. V této chvíli se definuje průběh cyklistů kolem závodiště tak, aby se napojili u Varyády na pokračování,“ popisuje Pánik.

Jízda na silnici okolo krajské knihovny a závodiště je dočasným řešením. Na komunikaci nebudou v tomto případě chybět pruhy pro cyklisty. K úplnému propojení cyklostezek v Karlových Varech dojde ve chvíli, kdy město postaví poslední úsek stezky, a to od Doubského mostu směrem k obchodnímu centru Varyáda.

„Už se tam rýsuje dohoda s vlastníky tak, abychom mohli ten chybějící úsek co nejrychleji realizovat. Reálně si myslím, že bude hotovo v roce 2016. Čím dříve, tím lépe. Záleží na tom, jak proběhne projektová příprava, která už částečně hotová je. S financemi počítáme, teď už jenom dotáhnout to pozemkové vyrovnání,“ slibuje Kulhánek.

Podle primátora Petra Kulhánka byl tady problém ve výkupech pozemků, proto to zdržení.

Čtěte také

„Cyklostezka jako taková se nám líbí. Chtělo by to akorát nějaké dopravní omezení pro motoristy. Protože je tady velký provoz aut a jezdí dost rychle. Před třemi dny tady projel motorkář, který si z toho udělal závodní dráhu,“ říká pan Milan, který v Tašovicích bydlí přímo u cyklostezky.

Město už se stížnostmi zabývá a dopravní řešení v co nejkratší době navrhne, slibuje primátor Petr Kulhánek.

„Uvažujeme o umístění značení na obytnou zónu. S tím, že pak je samozřejmě automaticky rychlost snížena na 30, možná budeme uvažovat i o 20 kilometrech v hodině. Při zavedení těchto pravidel budeme spolupracovat i s městskou policií, aby se ten klidový režim tady zaběhl a aby si na něj lidé zvykli,“ plánuje primátor Petr Kulhánek.

Krajská páteřní cyklostezka nyní vede téměř bez přerušení z Chebu až na konec Karlových Varů ve směru na Ústecký kraj. Na přípravě cyklostezky dále už se také pracuje. Zatím je ale jen ve studiích.

Nový úsek páteřní cyklostezky podél Ohře v Karlových Varech
Spustit audio