Studentka ostrovské průmyslovky zabodovala ve fyzikální soutěži

6. červen 2015

Jitka Klaisnerová ze Střední průmyslové školy v Ostrově obsadila třetí místo v kategorii středních škol v úspěšné fyzikální soutěži Vím proč. Letos se konal již druhý ročník, kterého se zúčastnili žáci ze 102 škol.

Žáci základních a středních škol mohli po dobu šesti měsíců vkládat na webové stránky projektu soutěžní videa a zapojit se do boje o hodnotné ceny. Nyní proběhlo hlasování odborné poroty a vítězem v kategorii ZŠ se stal David Králík z Prahy a v kategorii SŠ Jakub Marek z Prahy.

Oba získali tablet a pro svou školu příspěvek 200 tisíc korun na zařízení moderní učebny. Tablety získali i autoři videí na druhých a třetích místech v obou kategoriích. Třetí místo v kategorii SŠ obsadila Jitka Klaisnerová ze Střední průmyslové školy v Ostrově, která natočila video vysvětlující krokové napětí.

„Druhý ročník soutěže navázal na úspěšnost předchozího. I letos se do soutěže zapojilo velké množství studentů, kteří natočili skvělá videa. S jejich pomocí můžeme ukázat, že fyzika a další technické obory jsou i zábavné. Videa navíc mohou pro učitele fyziky představovat atraktivní doplněk výuky,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategického náboru Skupiny ČEZ, která touto formou popularizuje výuku fyziky.

Odborná porota neměla lehkou práci. Kromě nejlepších autorů vybraných porotou budou odměněni i ti, jejichž videa obdržela nejvíce hlasů mezi veřejností v online hlasování.

Webové stránky zaznamenaly za celou dobu trvání soutěže přes 82 tisíc návštěv. Soutěž vytvořila 298 videí s fyzikálními pokusy a web má 660 aktivních registrovaných uživatelů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio