Začalo hodnocení Regionální potraviny Karlovarského kraje

12. červen 2015

O titul Regionální potravina Karlovarského kraje bojovaly letos již pošesté výrobky z regionu. O vítězích soutěže rozhodovala v areálu Střední zemědělské školy v Dalovicích osmičlenná odborná porota, která vybrala celkem 9 produktů výjimečné kvality.

V soutěži o známku Regionální potravina, kterou v devíti kategoriích každoročně uděluje ministerstvo zemědělství, se letos utkalo 72 výrobků od 22 firem z Karlovarského kraje, které do soutěže přihlašovaly například klobásy, jogurty, sýry, šunky, medy a nově také marmelády, sušené ovoce, uzené sýry či fermentované masné výrobky.

„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. V letošním roce mě překvapila velmi vysoká kvalita a vyrovnanost všech výrobků. O vítězi rozhodovalo jen několik bodů udělených hodnotitelskou komisí,“ uvedl regionální koordinátor ankety Zdeněk Perlinger.

Porota byla složena ze zástupců ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, České potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu, Agrární a Potravinářské komory.

Vítěze budeme znát až na podzim

Mezi hodnotiteli nechyběl krajský radní pro oblast zemědělství Josef Hora, který ocenil první tři místa v každé kategorii. Slavnostní předání značky vítězům soutěže Regionální potravina proběhne 10. října v Mariánských Lázních při příležitosti Lázeňského festivalu jablek.

Pro zájemce, kteří by se chtěli s oceněnými regionálními produkty seznámit blíže, je připraveno celkem patnáct ochutnávek. První z nich mohou zájemci navštívit 19. června na statku Bernard. „Další termíny a místa ochutnávek budou postupně zveřejněny na webových stránkách,“ doplnil Zdeněk Pelinger.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio