Rekultivovaná krajina okolo jezera Medard se mění v černou skládku

17. červen 2015

Kolem napouštěného jezera Medard na Sokolovsku vznikají černé skládky. Přitom do pěti let tady má být nová rekreační zóna. A tak místo procházky krajinou lidé zakopávají o ledničky, mrazáky, pneumatiky nebo staré gauče.

Turisté to kritizují. Majitel pozemku, ani okolní obce neví co s tím. Nepomáhají časté kontroly, ani nastražené fotopasti.

„Bohužel z okolních obcí se lidé naučili odvážet odpad místo do sběrného dvora na terasy Medardu, jakmile je tam nějaká přístupová komunikace,“ kroutí hlavou místopředseda Klubu českých turistů Krušné hory v Sokolově Ladislav Zoubek.

Odpadky jsou ve vodě, podél břehů i v lesích. Do budoucna můžou být ekologickým problémem.

„Je tady spousta nebezpečného odpadu. V jezeru Medard se soustředí všechny potoky. I z laického pohledu je jasné, že může dojít ke kontaminaci vody v Medardu. Tohle už je záležitost, která by měla příslušet orgánům činným v trestním řízení. Teď je otázka, kdo podá to trestní oznámení,“ upozorňuje Zoubek.

Téměř všechny cesty jsou uzavřené závorami, ani to ale lidi neodradí. Desetikilometrové území patří firmě Sokolovská uhelná. Ta na jedné straně černou skládku uklidí, mezi tím vznikne jinde další. „My tam děláme časté kontroly. Bohužel je to zbytečná práce,“ dodává technolog Jan Hrazdira.

Jednou z obcí, která s Medardem sousedí, je Bublava na Sokolovsku. Starosta Miroslav Stropek přiznává, že odpady zřejmě k Medardu vozí někteří obyvatelé. Sama obec má s černými skládkami problémy.

„Je to dlouhodobá záležitost, kterou se snažíme řešit. Pořídili jsme i různé fotopasti s tím, že děláme i různé akce ve spolupráci s ostatními starosty a se Sokolovskou uhelnou,“ uzavírá Stropek.

Jezero Medard vzniká na místě vytěženého hnědouhelného dolu. Postupně se napouští od roku 2009. Do naplnění chybí v tuto chvíli asi 700 metrů.

Spustit audio