Čekání na autobus si lidé v Ostrově můžou zkrátit čtením knih

26. červen 2015

Přečíst si knihu kdykoliv se lidem zachce, není v Ostrově problém. Začala tady fungovat první pouliční knihovna. Lidé ji najdou na autobusové zastávce u Mírového náměstí. K dispozici je několik desítek svazků různých žánrů.

„Nápad je to dobrý, ale myslím si, že ty knihy tady dlouho nevydrží,“ obává se paní Anežka. K zastávce přichází i Tomáš z Nové Role. V ruce nedrží knihu, ale box s jídlem. Pouliční knihovnu ale zná. „Podíval jsem se tam, ale zatím mě tam nic nezaujalo,“ tvrdí.

Jedním z autorů knihovny je Jan Bureš. „My jsme tady žádnou takovou knihovnu neměli a říkali jsme si, že když něco takového v Ostrově chybí, tak bychom se do toho mohli pustit sami vlastními silami a vybrali jsme asi nejvhodnější místo, které ve městě je. To znamená náměstí, kde lidé nejenom čekají na autobus, ale také se zde shromažďují. Navíc to místo je i trochu kryté před nepřízní počasí. Lidé se zde mohou posadit a knihu si přečíst nebo si jí půjčit domů,“ popisuje Bureš.

Kromě knih sem lidé můžou nosit a zase si půjčit i CD a DVD nosiče. „Spousta lidí má doma stará cédéčka, která už neposlouchá. Takže samozřejmě knihovna může sloužit i k tomu, aby sem lidé mohli dávat i tyto věci. A hlavně doufám, že knihovnička nezůstane osamocená. My už dneska máme rozpracovanou další. Prozatím to vypadá, že bychom jí dali na Borecké rybníky, což další místo v Ostrově, kam chodí lidé na procházky a kde se shromažďují. Byli bychom rádi, aby fungovala stejně jako tato knihovna,“ říká Bureš.

Ke knihovně přišla i paní Marie, která si jí prohlédla a už plánuje, co udělá. „Já mám velikou knihovnu a teď jí chci trochu likvidovat. Navíc mám možnost chodit do knihovny, takže knihy už nedokupuju, protože to nemám kam dávat,“ říká paní Marie.

V Karlovarském kraji existují pouliční knihovny například v Chodově na Sokolovsku nebo v areálu Rolava v Karlových Varech.

Pouliční knihovna v Ostrově na Karlovarsku
Spustit audio