Bečovský zámek praskal ve švech. Před koncem školní roku jej navštívily stovky dětí

5. červenec 2015

V tradičních výletních měsících před koncem školní výuky zavítalo do Bečova nad Teplou velké množství dětských návštěvníků, které přilákala nabídka vzdělávacích programů hradu a zámku Bečov a v letošním roce také program v Bečovské botanické zahradě.

Státní hrad a zámek Bečov v současnosti provozuje speciální prohlídky pro nejmenší. Právě ty se v posledních letech těší zvýšenému zájmu zejména školních skupin i rodin s dětmi.

Program Relikviář pro každého určený především žákům prvního stupně základních škol funguje již od roku 2011 a umožňuje účastníkům se doslova dotknout historie a to pomocí práce s dotykovým modelem relikviáře sv. Maura ve velikosti 1:1.

Druhý okruh s názvem Procházka minulostí je určen předškolním dětem od tří let věku a do nabídky byl zařazen teprve v loňské sezoně. Námětově vychází ze speciálního dětského knižního průvodce po Bečově a jeho okolí, který nese název Pohádka o bečovském dávnosnění. Ačkoli je tento program v nabídce teprve druhou sezonu, zájem o jeho absolvování je obrovský.

Správa bečovského hradu a zámku zaznamenala nárůst poptávky po speciálních programech o téměř 40% oproti návštěvnosti ve stejném období roku 2014 a ještě více v porovnání s přecházejícími sezonami, kdy byl v nabídce zahrnut pouze jeden prohlídkový okruh pro nejmenší.

Dotykový model relikviáře sv. Maura

Celkem navštívilo expozice zámku na speciálních programech v průběhu května a června tohoto roku skoro 1 200 dětí. Na dětské návštěvníky nezapomínají v Bečově ani v průběhu letních prázdnin. Děti se mohou těšit na cvičnou archeologickou lokalitu, možnost zapůjčení kostýmu, dětský koutek a na další zábavu i poučení přímo v zámeckých expozicích.

V červenci navíc proběhnou tradiční Bečovské slavnosti a v září pak festival Svatba jako z pohádky nebo Kovářské sympozium. Sezonu zakončí připomenutí výročí 30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura na začátku listopadu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio