Dotace na výměnu kotlů pomohou lidem i životnímu prostředí

3. srpen 2015

Karlovarský kraj bude rozdělovat příspěvky na výměnu starých neekologických kotlů. Povinnou výměnu umožní dotace v celkové výši 63 miliony korun. Výzva k podávání žádostí o příspěvek bude vyhlášena v zimních měsících a kraj ji zveřejní na svých internetových stránkách.

Od roku 2022 nebude podle platného zákona o ovzduší možné provozovat v domácnostech staré neekologické kotle. Právě takzvané „kotlíkové dotace“ mají pomoci lidem vypořádat se s touto povinností.

„Byli bychom rádi, kdyby se podařilo v domácnostech v našem regionu vyměnit stovky kotlů na tuhá paliva a snížit tak koncentraci škodlivin v ovzduší. Zároveň ale chceme, aby to obyvatele zbytečně administrativně nezatěžovalo,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Dotaci ve výši 70 až 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun bude možné získat na výměnu starého kotle na pevná paliva za jiný, ekologičtější zdroj vytápění. Zbývající část nákladů musí žadatel uhradit ze svého. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle a podle umístění v rámci znečištěných oblastí.

Projekt potrvá dva roky. Jestli bude o dotace na výměnu kotlů dostatečný zájem, může se prodloužit o další čtyři roky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio