Během jednoho dne vyjížděli hasiči ke dvěma požárům zemědělské techniky

5. srpen 2015

Hned dvakrát během pondělí zasahovali hasiči u požáru zemědělských strojů. Při podobných událostech hrozí rozšíření požáru do okolí. V suché trávě či obilí pak může oheň rychle napáchat velké škody.

Před polednem začal na poli u Milhostova na Chebsku hořet nakladač. V době příjezdu hasičů na místo zásahu byl již stroj celý v plamenech, oheň se navíc rozšířil i na okolní suchou trávu. Hasiči tak museli zlikvidovat nejen požár nakladače, ale zabránit i dalšímu šíření ohně. Podle vyšetřovatele požárů je příčinou technická závada, předběžná škoda na stroji je pak 400 tisíc korun.

Ve večerních hodinách chebští hasiči vyjížděli k požáru kombajnu u Jindřichova na Chebsku. Hořet začalo v motoru. Obsluha v první fázi zvládla oheň zvládnout ručním hasicím přístrojem. V kombajnu ale nadále skrytě hořel moučný prach, navíc z něj vytékal hydraulický olej. Ten hasiči zachytávali. Po přečerpání paliva z nádrže dostali hasiči oheň po kontrolu. Příčina i škoda je v šetření.

Při podobných požárech zemědělských strojů je v současném suchém počasí velké riziko rozšíření ohně do okolí. Od takovéhoto požáru pak může začít hořet suchý travní porost nebo dokonce blízký les.

Požár kombajnu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio