Botanická zahrada v Bečově předstihla svůj věhlas z první republiky. Dnes nabízí poznání, relaxaci i zábavu

11. srpen 2015

V Botanické zahradě v Bečově nad Teplou najdete zajímavosti ze světa rostlin i odpočinek v srdci zeleně. Nudit se tady rozhodně nebudete.

Park vznikl na začátku minulého století a jeho přírodní fond patřil k unikátům. Od konce druhé světové války ale pustl a zarůstal. Díky nadšencům a dobrovolníkům poslední roky opět ožívá. V těchto dnech například čistí Korunní rybník.

Jednou z dobrovolnic, která přijela pomáhat, je Simona. Žije v Bulharsku a studuje Cardiffskou univerzitu ve Walesu. V Čechách je vůbec poprvé.

„Chtěla jsem přes léto něco dělat. Ve škole nám nabídli několik stáží a dobrovolnických pobytů v různých místech Evropy. Českou republiku jsem si vybrala nejen proto, že jsem tu ještě nebyla, ale chci poznat i něco ze zdejší historie, která je bohatá a velmi zajímavá. Kromě zahrady proto budu pomáhat i na obnově zdejších památek,“ říká dobrovolnice Simona.

Korunní rybník v samotném srdci bečovské zahrady je vhodný ke koupání, můžete si vyjet i na loďku. Kromě toho tu jsou poznávací stezky, dřevěný altán s knihovnou, několik odpočinkových zón a nechybí občerstvení.

Na podzim tu navíc vzniknou nové takzvané ethno záhony s rostlinami, které na území kraje pěstovali už naši předkové.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio